Do szału i zawrotnej prędkości dnia codziennego doszedł szał przygotowań wakacyjnych. Jeszcze niedługo odliczaliśmy trzy miesiące, a teraz zostało zaledwie kilka dni. Nie ogarnęłam tego wcześniej i w zasadzie to jestem w proszku. Nie mam sandałków, ani żadnej nowej letniej odzieży, a pojechać na wakacje bez czegoś nowego to tak głupio i smutno. Więc na ostatni dzwonek robimy dosłownie wszystko; kupujemy ubrania, robimy zakupy spożywcze na drogę, pieczemy muffinki i ciasteczka, sprzątamy mieszkanie i na końcu- pakujemy się. Nie wspominając o wizycie u fryzjera czy kupowaniu vinietek na drogę, a żeby jeszcze podkręcić tragizm ten sytuacji - spędzam w pracy 10 godzin i wracam do domu o 20.30 padnięta jak mucha. To ja wracam do podziwiania widoków z samochodu a Wy idźcie upiec te pyszne i sycące ciasteczka owsiane.
Najlepsze ciasteczka owsiane, bezglutenowe
Składniki (około 14 dużych ciasteczek):
Najlepsze ciasteczka owsiane, bezglutenowe
Składniki (około 14 dużych ciasteczek):
- 60 g masła
- 100 g erytrolu
- 2 rozkłócone jajka
- 70 g mąki owsianej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 200 g płatków owsianych
- 50 g gorzkiej czekolady do posmarowania
Przygotowanie:
- W misce utrzeć masło z erytrolem na jednolitą masę.
- Stopniowo dolewać jajka, ciągle mieszając.
- Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia/sodą dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Dosypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
- Rękoma formować z masy ciasteczka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zwrócić uwagę, aby ciasteczka nie były zbyt blisko siebie).
- Piec w temperaturze 180* około 15 minut.
- Studzić na kratce. Po wystudzeniu spód ciasteczek posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Wartość odżywcza dla 1 ciasteczka posmarowanego czekoladą, ale bez kropelek czekoladowych (35 g)
erytrolu czy erytrytolu?
OdpowiedzUsuń