29.4.19

Wytrawne muffinki bez glutenu i jajek

Tak bardzo nie lubię tego, że mieszkam w Niemczech kiedy w Polsce trwa majówka w najlepsze. Te długie weekendy są boskie, a jeszcze jak tylko jest możliwość jego przedłużenia to szykują się prawdziwe mini wakacje. Ja swoją majówkę połączoną z wakacjami zaczynam od piątku, więc w tym roku aż tak bardzo Wam tej polskiej majówki nie zazdroszczę. Generalnie zazdrość zawsze jest mniejsza kiedy i przed nami roztacza się wizja czegoś dobrego i miłego. Z okazji nadchodzącej majówki, a więc czasu w samochodach (żeby w te cudowne miejsca odpoczynku dojechać), na piknikach czy w ogóle czasu poza domem, mam dla Was pomysł na wytrawne muffinki, które sama będę piekła jeszcze raz na naszą 13-godzinną podróż samochodem. Te babeczki nie mają glutenu, ale jak ktoś nie musi unikać to tutaj KLIK jest wersją z mąką orkiszową i jajkiem. Prócz glutenu muffinki nie mają też jajek, ale to dlatego, że zapomniałam dodać 😅

Wytrawne muffinki bez glutenu i jajek

Składniki (10 sztuk):
  • 130 g mąki ryżowej
  • 35 g mąki owsianej
  • 1 mała cebula
  • 125 g bekonu lub boczku
  • garść świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 125 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • parmezan do posypania, 40 g
Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć, dodać pokrojony (również w kosteczkę) boczek. Kiedy boczek się zarumieni, dodać szpinak. Trzymać na ogniu aż ze szpinaku odparuje woda, od czasu do czasu mieszając.
  2. W miseczce wymieszać mąki z sodą i przyprawami.
  3. W osobnej misce wymieszać mleko, jogurt i olej. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia się. Do masy dodać cebulę z boczkiem i szpinakiem i ponownie wymieszać. Masa będzie gęsta. Przełożyć do formy na muffinki wyścielonej papilotkami, najlepiej silikonowymi i posypać parmezanem
  4. Piec w 180* około 30 minut, do suchego patyczka.
Wartość odżywcza dla 1 sztuki 64g, (całość to 10 sztuk)   
Kalorie: 162
B: 6,5
T:  8,69
W: 14,68



1 komentarz:

  1. Teraz bardzo dużo osób ogląda takie blogi jak te.Moim zdaniem to jest bardzo normalna sprawa na 100 procent.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP