15.7.19

Makaron ryżowy z polędwiczką 

Dobrze mi bez wirtualnego świata. Dzięki temu jakoś bardziej uczestniczę w realnym życiu, rzadziej biorę telefon do ręki i sprawdzam czy lajki się zgadzają. Czy komuś spodobał się mój przepis, czy wręcz przeciwnie. Wirtualny świat też nie zbiednial i nie stanął w miejscu tylko dlatego, że mnie tam nie ma, wręcz przeciwnie ma się tak dobrze jak dotychczas. Jaki jest powód mojego wyciszenia ? Pierwszym i najważniejszym jest brak czasu i fantazji do tworzenia nowych przepisów, a bez przepisów blog jakby nie istnieje. Po drugie - niby mam kilka smakołyków w archiwum, ale nie miałam pomysłów na wstępy do nich, a nie lubię dodawać samego, gołego przepisu. W końcu po trzecie, ostatnie tygodnie mocno zweryfikowały ludzi w moim otoczeniu. Odechciało mi się bawić w tworzenie nowych czy zacieśnianie starych więzi, pozbawiając tym samym tematów do plotek, również przez tego bloga. Z drugiej zaś strony ludzie i tak będą gadać, wszystkim nie dogodzę i zaczynam stawiać na siebie. Uczę się asertywności, uczę się nie być miłą w każdej sytuacji bo tacy powinni być względem siebie wszyscy ludzie i zaczynam robić co chcę bo to moje życie, a ludzie którzy się przez nie przewijają to tylko mniejsze lub większe epizody. Pamiętajcie o tym zwłaszcza w sytuacji, kiedy w Waszym bliskim otoczeniu jest taki - jak to ładnie literatura nazywa - wampir energetyczny. 
Makaron ryżowy z polędwiczką 

Składniki (2 porcje):
  • 200g polędwiczki wieprzowej
  • 100g makaronu ryżowego
  • 30g niesolonych orzeszków ziemnych
  • kilka różyczek kalafiora
  • 80g groszku cukrowego
  • garść świeżego szpinaku
marynata do mięsa:
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu teryaki 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 cm startego świeżego imbiru
  • 1 plaska łyżeczka suszonych płatków chilli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na marynatę umieścić w miseczce i wymieszać.
  2. Mięso pokroić w cieniutkie plasterki, wsadzić do miseczki z marynatą i dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum godzinę.
  3. Groszek cukrowy i kalafior lekko podgotować w osolonej wodzie.
  4. Makaron zalać wrzątkiem, kiedy zmięknie odcedzić i przelać zimną wodą żeby się nie skleił.
  5. Dużą patelnię rozgrzać, wrzucić mięso (i całą marynatę jeśli zostanie w miseczce) i obsmażyć z każdej strony. Dodać podgotowane warzywa i szpinak,  wymieszać i trzymać chwilę na ogniu. Dodać makaron, ponownie wymieszać i znów ponownie potrzymać na ogniu (można też dodać trochę śmietanki np 15%)
  6. Przełożyć na talerze, posypać rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP