I takie lato mi się podoba. Kiedy w weekend nie ma nagłego załamania pogody, kiedy temperatura w mieszkaniu jakoś się normuje i wieczorem wskazuje 28*, kiedy można otworzyć całe okno i ciepły, leciutki wiatr smaga nasze rozgrzane, wpółnagie ciała. I wreszcie kiedy można pojechać nad jezioro i tam w bliskim otoczeniu wody korzystać z uroków tego zwariowanego lata, które w takich warunkach zupełnie inaczej smakuje. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Zatem ja siadam na piasku i poprawiam moją tegoroczną, bladą już opaleniznę a kiedy zrobi się nieznośnie gorąco dam nura do wody.
Zanim jednak te najwyższe rangą przyjemności, czas na te trochę mniejsze - śniadanie, na które polecam mój wczorajszy omlet. Twarogowo-cukiniowy. Syci idealnie, uciszając głód spokojnie na minimum 3 godziny. To jak, robicie to cudo ?
Omlet twarogowy z cukinią
Składniki (1 porcja, 20 cm)
Zanim jednak te najwyższe rangą przyjemności, czas na te trochę mniejsze - śniadanie, na które polecam mój wczorajszy omlet. Twarogowo-cukiniowy. Syci idealnie, uciszając głód spokojnie na minimum 3 godziny. To jak, robicie to cudo ?
Omlet twarogowy z cukinią
Składniki (1 porcja, 20 cm)
- 100 g półtłustego twarogu
- 110 g cukinii
- 1 jajko
- 40g mąki ryżowej
- 1-2 łyżki erytrolu
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Twaróg skruszyć do miseczki, dodać jajko i erytrol i dokładnie wymieszać, rozdrabniając przy tym twaróg widelcem.
- Dodać startą na małych okach cukinię (puści trochę wody, ale nie trzeba jej wylewać). Dodać mąkę i wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły.
- Ciasto przenieść na patelnię z roztopionym masłem (użyłam ok 5g masła) i wyrównać. Smażyć na małym ogniu, kiedy boki i spód się zetną przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Podać z ulubionymi dodatkami.
- UWAGA: omlet jest ciężki, dlatego trudno przewrócić go łopatką. Najlepiej zsunąć omlet na talerz. Talerz przykryć patelnią i szybkim ruchem przewrócić do góry nogami, teraz omlet znów jest na patelni, tyle, że drugą stroną.
Wartość odżywcza dla 1 porcji (305 g), bez dodatķów, ale z uwzględnieniem masła do smażenia 5g
Kalorie: 402
B: 28,63
T: 14,07
W: 40,76
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.