28.7.19

Omlet twarogowy z cukinią

I takie lato mi się podoba. Kiedy w weekend nie ma nagłego załamania pogody, kiedy temperatura w mieszkaniu jakoś się normuje i wieczorem wskazuje 28*, kiedy można otworzyć całe okno i ciepły, leciutki wiatr smaga nasze rozgrzane, wpółnagie ciała. I wreszcie kiedy można pojechać nad jezioro i tam w bliskim otoczeniu wody korzystać z uroków tego zwariowanego lata, które w takich warunkach zupełnie inaczej smakuje. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Zatem ja siadam na piasku i poprawiam moją tegoroczną, bladą już opaleniznę a kiedy zrobi się nieznośnie gorąco dam nura do wody.
Zanim jednak te najwyższe rangą przyjemności, czas na te trochę mniejsze - śniadanie, na które polecam mój wczorajszy omlet. Twarogowo-cukiniowy. Syci idealnie, uciszając głód spokojnie na minimum 3 godziny. To jak, robicie to cudo ?





Omlet twarogowy z cukinią

Składniki (1 porcja, 20 cm)
  • 100 g półtłustego twarogu
  • 110 g cukinii
  • 1 jajko
  • 40g mąki ryżowej
  • 1-2 łyżki erytrolu
  • masło do smażenia 
Przygotowanie:
  1. Twaróg skruszyć do miseczki, dodać jajko i erytrol i dokładnie wymieszać, rozdrabniając przy tym twaróg widelcem. 
  2. Dodać startą na małych okach cukinię (puści trochę wody, ale nie trzeba jej wylewać). Dodać mąkę i wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły. 
  3. Ciasto przenieść na patelnię z roztopionym masłem (użyłam ok 5g masła) i wyrównać. Smażyć na małym ogniu, kiedy boki i spód się zetną przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Podać z ulubionymi dodatkami.
  4. UWAGA: omlet jest ciężki, dlatego trudno przewrócić go łopatką. Najlepiej zsunąć omlet na talerz. Talerz przykryć patelnią i szybkim ruchem przewrócić do góry nogami, teraz omlet znów jest na patelni, tyle, że drugą stroną. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji (305 g), bez dodatķów, ale z uwzględnieniem masła do smażenia 5g
Kalorie: 402
B: 28,63
T:  14,07
W: 40,76



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP