Jeśli chodzi o żółte owoce lata kiedyś najczęściej jadałam nektarynki. Nie za twarde, nie za miękkie, z gładką skórką i słodkie. Brzoskwinie były u nas w domu zdecydowanie rzadziej, a moreli z czasów dzieciństwa nie pamiętam w ogóle, nie licząc tych suszonych. Teraz wszystko się odwróciło. Lubuję się w morelach i płaskiej odmianie brzoskwiń. Lubię dodawać je do owsianki, ozdabiać omlety i nadziewać naleśniki, ale szczególnie lubię dodawać je do ciasta. Mam wrażenie, że to jest połączenie idealne - ciasto i świeże morele. Dlatego upiekłam te ciasteczka, które swoją konsystencją mocno przypominają ciasto, są mięciutkie i naszpikowane morelami.
Ciasteczka z morelami i białą czekoladą
Składniki (9 sztuk):
- 50 g miękkiego masła
- 40 g ksylitolu
- 1 jajko
- 120g moreli (waga z pestką)
- 40 g mąki owsianej
- 90 g mąki ryżowej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 50 g białej czekolady
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z ksylitolem, około 3 minut, wbić jajko i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników.
- Do masy dodać oba rodzaje mąk z sodą i wymieszać łyżką lub mikserem.
- Dodać pokrojoną w kawałki czekoladę i pokrojone morele, wymieszać łyżką.
- Łyżką nabierać masę i formując ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiać odstęp między ciasteczkami, bo trochę urosną)
- Piec w 180* około 30-40 minut
Wartość odżywcza dla 1 ciastka (47 g), całość 9 ciastek
Kalorie: 152
B: 2,6
T: 7,76
W: 19,83
Próbowałam i są naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńLekki brzusio - świetna nazwa bloga :) Wiele mam poszukuje takich właśnie pożytecznych porad i oryginalnych, ale zarazem niezbyt skomplikowanych przepisów. Wiadomo, że przy ciekawych świata maluchach nie zawsze łatwo cokolwiek przygotować, a z drugiej strony, wartościowe i pożywne posiłki są kluczowe dla prawidłowego rozwoju każdego organizmu. I nawet słodkości, jak te ciasteczka z mieszkanki mąk Melvit, morelami i czekoladą mogą być nie tylko smaczną, ale i zdrową przekąską
OdpowiedzUsuń