Jeszcze niedawno myślałam, że w swoim codziennym życiu jestem w stanie wygenerować czas na wszystko. Albo byłam w błędzie, albo z czasem coś się pozmieniało. Teraz muszę wybierać czy ważniejsze dla mnie jest przeczytać książkę czy przygotować nowy przepis, spędzić miły wieczór w ramionach męża czy być aktywnym na socialmediach. Wreszcie obejrzeć serial czy się wyspać. Niby mówią, że najlepszą metodą na wyłuskanie z dnia dodatkowych chwil jest odłożenie telefonu, ale nie uważam, żebym miała z tym problem. Chociaż te nieszczęsne instastories faktycznie potrafią wciągnąć. Tak jak wszelkie youtubowe filmiki. Z piętnastu minut poświęconych na odcinek, robi się godzina bo albo takie to ciekawe, albo z sugerowanych filmów przeskoczyło się głębiej i głębiej i człowiek utknął. Dlatego Youtube staram się włączać tylko na telewizorze żeby posłuchać muzyki w czasie sprzątania czy innych prac domowych. Nie skupiać się na obrazie, który mnie wciągnie tylko na dźwiękach. Gdzie jeszcze szukać dodatkowych, wolnych minut, chyba, że to już przepadło wraz z podjęciem pracy ?
Dlatego nawet kiedy piekę czy przygotowuję obiad do pracy staram się żeby to szło sprawnie. W przypadku posiłku- pokroić i wrzucić wszystko na patelnię, w przypadku ciasta - połączyć składniki i wymieszać. Najfajniejsze przy tym wszystkim jest to, że przecież prostota broni się sama. Tak jak samo broni się to bananowe, kakaowe ciasto bez grama cukru ani nawet żadnej substancji słodzącej. Pieczcie i zachwycajcie się jak dobre może być naturalnie słodzone fit ciasto.
Ciasto bananowe bez dodatku cukru
Składniki (keksówka 22 x 9 cm):
Dlatego nawet kiedy piekę czy przygotowuję obiad do pracy staram się żeby to szło sprawnie. W przypadku posiłku- pokroić i wrzucić wszystko na patelnię, w przypadku ciasta - połączyć składniki i wymieszać. Najfajniejsze przy tym wszystkim jest to, że przecież prostota broni się sama. Tak jak samo broni się to bananowe, kakaowe ciasto bez grama cukru ani nawet żadnej substancji słodzącej. Pieczcie i zachwycajcie się jak dobre może być naturalnie słodzone fit ciasto.
Ciasto bananowe bez dodatku cukru
Składniki (keksówka 22 x 9 cm):
- 3 mocno dojrzałe banany, 290 g po obraniu
- 3 jajka, 35g każde
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki mleka
- 100g mąki ryżowej
- 30g mąki teff
- 20g gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
Przygotowanie:
- Banany, jajka, olej i mleko zblendować na jednolitą masę.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
- Kroić po wystudzeniu.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić mąkę z teff?
OdpowiedzUsuńWitam! Jaką mąka można zastąpić mąkę Teff? Może być kukurydziana lub pszenna pełnoziarnista? Pozdrawiam Kinga
OdpowiedzUsuńMożna próbować dać więcej mąki ryżowej o te 30g, albo owsianej
UsuńA ja się zapytam co to za pięknie wyglądający dodatek? Orzechy włoskie w jakimś sosie?
OdpowiedzUsuńTo jest masło orzechowe 100% z kawałkami orzechów wymieszane z mlekiem na taki orzechowy sos 😊
Usuńbardzo fajny przepis, dzisiaj wypróbujemy z dziewczynkami bo młode mają ferie to trzeba odpowiednio czas spożytkować :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto według przepisu, jest pyszne.
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze piec?
OdpowiedzUsuńWszystko piekę w 180
UsuńRewelacja 😍 nie mogę wysłać zdjęcia ale jest pyszny i nie zrobił się żaden Zakalec więc super, dziękuję
OdpowiedzUsuń