7.3.20

Lekkie sernikobrownie

Nie jestem perfekcjonistką. Nigdy nie byłam i nigdy nie żałowałam obranej ścieżki. Na co by mi było życie w ciągłym stresie, dążenie do wygórowanych celów. Może i ominęło mnie przez to coś wielkiego, chociaż gdyby los szykował dla mnie coś takiego znalazłby inny sposób, żeby do mnie dotrzeć ;) Gdybym była perfekcjonistką nie zamieściłabym tutaj połowy z zamieszczonych przepisów, bo to by mi smak nie odpowiadał, a to zdjęcie, albo wykonanie. W ogóle zdjęcia robiłabym tylko do folderu schowanego w "moim komputerze", bo daleko im do ideału, chociaż więszkość z nich mi się podoba - tutaj widać jak mało wymagająca bywam. A już na pewno nie zamieściłabym dzisiejszego przepisu. Bo ciasto chociaż pyszne, ma daleko idące zaburzenia symetrii. Gruby spód i zbyt cienka górna warstwa, Instagram może tego nie udźwignąć. Mi troszkę też jest ciężko na to patrzeć, ale nie miałam więcej sera, żeby zrobić drugi raz. I czasu jakoś też nie miałam. Więc jest co jest. Jedyna wskazówka, której mogę Wam udzielić to zwiększenie ilości twarogu i dodanie jeszcze jednego jajka. 
A gdyby tego wszystkiego było mało, to przez zupełny przypadek trafiłam dziś na bardzo, ale to bardzo podobny swój przepis. O tutaj, bardzo proszę: sernik na bananowym spodzie Nie dość, że nie jestem perfekcyjna, profesjonalna to jeszcze pamięć mi szwankuje. No cóż, powtórzę się - jest co jest. Najważniejsze, że jestem w grze.! Smacznego i przyjemnej soboty. 

Sernikobrownie

Składniki (forma: 27 x 17cm)

Spód:
  • 1 banan, 120g po obraniu
  • 3 jajka
  • 15 g masła+100g gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody
Masa serowa:
  • 400g twarogu sernikowego, proponuję zwiększyć do 550g
  • 1 jajko, przy zwiększeniu ilości twarogu dodać jeszcze jedno jajko
  • 60g erytrolu, lub więcej według uznania 
  • 20g proszku budyniowego śmietankowego. Przy zwiększonej ilości sera dodać 30g proszku. 
  • aromat waniliowy, użyłam w proszku
Przygotowanie:
  1. Masło roztopić z czekoladą w kąpieli wodnej, przestudzić.
  2. Banana zblendować razem z jajkami. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.
  3. Dodać mąkę, sodę i aromat i ponownie zmiksować.
  4. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180* około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca, do lekkiego przestudzenia.
  5. MASA SEROWA: Wszystkie składniki połączyć za pomocą miksera. Jeżeli masa nie będzie słodka, dodać więcej erytrolu. Gotową masę przelać na upieczony spód i ponownie wsadzić do piekarnika. 
  6. Piec w 180* około 40 minut (pierwsze 10 minut góra-dół, kolejne 30 minut sama góra) aż masa serowa będzie zwarta. Studzić przy otwartym piekarniku.  
Wartość odżywcza dla 1 kawałka (63g), całość to 15 kawałków  
Kalorie: 122
B: 7,57
T: 5,92
W: 9,83




1 komentarz:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP