12.2.21

Wegańskie kotlety z ciecierzycy i ziemniaków

Są momenty, w których szczególnie żałuję, że nie mieszkam w Polsce. To są wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne i przyjacielskie typu wesela, urodziny, święta czy zwykłe spotkania przy kawie.  I drugim momentem jest tłusty czwartek, no nigdzie nie ma tak dobrych pączków jakie są w Polsce. Możecie powiedzieć, że sama mogłabym sobie upiec, ale ja w to się nie umiem bawić. Szczytem moich pączkowych możliwości były mini pączki jogurtowe, chociaż podzieliliśmy się robotą przy nich- ja ciasto, a mąż smażenie.  Więc kolejny rok pyszne pączki mogę pooglądać w Internecie, podobnie jak relacje z tych imprez, ktore nas omijają. Ale dobra, było-minęło, dziś już nie jest mi tak żal. Dziś wracamy do warzyw, szerokim łukiem omijamy wszystko co słodkie i tłuste. I tak się składa, że mam dla Was obiad idealny - kotlety z ziemniaków i ciecierzycy pieczone w piekarniku! Z kwaśną śmietaną i koperkiem to złoto, serio! A i zapomniałabym - te kotlety są wegańskie więc już w ogóle pico bello. 


Wegańskie kotlety z ciecierzycy i ziemniaków 

Składniki  (na 4 duże kotlety):

  • mała puszka ciecierzycy
  • 240g ziemniaków 
  • 4 pieczarki
  • średniej wielkości cebula
  • mała marchewka, ok 50g
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana i koperek - do podania
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i zostawić do wystygnięcia.
  2.  Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć posiekaną drobno cebulę, starte na tarce pieczarki i marchewkę, przyprawić solą i pieprzem, 
  3. Ciecierzycę odsączyć na sicie i przepłukać dokładnie wodą. Przesypać do naczynia/garnka i zblendować. Dodać pozostałe warzywa i wymieszać. 
  4. Masę podzielić na cztery części. Z każdej części zrobić kulkę i uformować z niej kotlety. Przełożyć je na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. 
  5. Piec w 180* około 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z pieca i zostawić na blasze do wystygnięcia (wtedy nie będą się rozpadać przy odklejaniu). 
  6. Podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem   
Wartość odżywcza dla 1 kotleta 173g (całość 4 sztuki) bez śmietany 
kalorie: 209
B: 6,61
T:  9,48
W: 24,21



2 komentarze:

  1. fajny pomysł - dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Super blog😍 bardzo mi się spodobał. Będę korzystać z przepisów.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP