Upiekłam ciasto, co nie zdarza się ostatnio często bo oboje zrzucamy kilogramy do lata. To znaczy lato już przyszło, zaraz sobie pewnie pójdzie ale my zrzucamy nadal, jak nie do lata to do zimy. Chociaż zrzucać kilogramy na zimę to najgłupsze co może być, no chyba, że traktować to jako trening albo jakieś przedbiegi czy coś. W każdym razie jest ciasto, niemal ostatnie dwa kawałki i udało się zdjęcia zrobić. Bo to też o to się ostatnio rozchodzi, że ciasto jest, znika a zdjęć nie ma, bo nikt nie zrobił. Czasu nie było. Teraz żeby zrobić zdjęcie to dziecko musi mieć drzemkę, bo inaczej wiadomo, jak mama chce coś zrobić, choćby jedną maleńką rzecz w ciągu dnia, która nie dotyczy dziecka to właśnie w tym momencie rozgrywają się wszystkie największe dramaty tego małego człowieka. I stoi on uczepiony mojej nogi, z grymasem na twarzy i coraz większą niecierpliwością w głosie powtarza to na co czekałam prawie 11 miesięcy, odkąd się urodził "mama, mama, mama, mama..." I niby fajnie, że mama ale niefajnie, że akurat teraz. Opcje są dwie, a w zasadzie jedna - biorę dziecko na ręce bo i tak się ruszyć nie mogę, a ręce moje są jak eliksir jakiś bo to prawie płaczące dziecko zaczyna się nagle uśmiechać. Cel osiągnięty, mama jest jego, razem zjadamy ciasto i nie ma rekwizytu. Tym razem byłam sprytna i wymyśliłam tę rzeczoną wcześniej drzemkę. Zrobiłam zdjęcia, chociaż nie są to kadry najpiękniejsze i stylizowane. Ot ciasto na talerzyku, a talerzyk na komodzie. Pstryk, pstryk, dziękuję, można jeść.
Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami, bez glutenu
Inspiracja: cukier-krolewski.pl
Składniki (tortownica 20 cm)
Spód i góra:
- 120 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej
- 50 g skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g zimnego masła, w kawałkach
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Masa serowa:
- 750g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 50 g cukru lub więcej, według smaku (proponuję więcej, my mało słodzimy)
- 30 g skrobii ziemniaczanej
- dodatkowo: 2 spore garści porzeczek
Przygotowanie:
- Składniki na spód wymieszać ze sobą i wyrobić rękoma. Uformować kulę, podzielić na pół. Jedną część schować do lodówki, a drugą wyłożyć spód tortownicy (spód tortownicy z papierem do pieczenia).
- Składniki na masę serową umieścić w misce, zmiksować do dokładnego połączenia składników. Wylać na spód.
- Na górze ułożyć porzeczki, a na porzeczki zetrzeć druga część kruchego ciasta.
- Piec około godziny, w piekarniku rozgrzanym do 180*. Sernik wyjąć, ostudzić. Jak będzie dobrze wystudzony schować do lodówki.
Fajny talerz:) Jakoś tak dzieciństwo mi się przypomniało:)
OdpowiedzUsuńA słodycze pierwsza klasa i na zdjęciach i w smaku.
szkoda, że tak rzadko piszesz, bo oprócz fajnych przepisów masz dobre pióro i piszesz ze swadą, z przyjemnością się czyta :) Mira
OdpowiedzUsuń