9.7.12

cukiniowe

Najbardziej smakuje to, co przygotujemy na swój sposób, używając tych składników, które lubimy. O ile lubimy cukinie to placuszki zawsze będą nam smakowały, bo należą do takiego rodzaju posiłku, do którego możemy użyć co tylko chcemy i lubimy. Jadłam z kukurydzą, z marchewką, z cebulką. A dziś placuszki z kurczakiem, fetą i marchewką.



Placuszki z cukinii z kurczakiem i fetą (na ok 8 sztuk)


Składniki:

  • 3/4 średniej wielkości cukinii lub 1 mniejsza
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • kilka kawałków fety drobno pokrojonej
  • 1 jajko
  • pół pęczka pietruszki
  • 2-3 łyżki mąki
  • łyżka oleju do smażenia 
  • przyprawy według uznania (sól, pieprz, ostra papryka)


Przygotowanie
  1. na grubych okach zetrzeć cukinię i obraną marchewkę
  2. pierś z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, dodać do startych wcześniej warzyw
  3. dorzucić pokrojoną drobno fetę i zsiekaną pietruszkę. 
  4. wbić jajko, przyprawić pieprzem i/lub ostrą papryką i odrobinę solą. 
  5. dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. 
  6. na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką masę i formować placuszki. Piec z obu stron do zarumienienia 
  7. podawać z ulubionym sosem


2 komentarze:

  1. Okej, na Operze nie działało, nie wiedzieć czemu...
    A propos placuszków. Zainspirowały mnie do użycia cukinii w podobnej odsłonie. Jak zrobię, to się pochwalę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy8/15/2012

    Pyszne!. No i inspiracja do kombinowania z innymi składnikami. Dziś robie ponownie, bez mięsa, z cebulą i otrębami zamiast mąki.

    Orzeszek

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP