14.9.12

Muffiny

Praktycznie u wszystkich, których obserwuję widzę coś słodkiego w ostatnim poście, ewentualnie bułeczki. Bułeczek nie upiekłam, ale planuję, bo planuję też zrobić dżem, a to najlepiej zaprezentować na własnoręcznie zrobionym pieczywie. Póki co coś na przegryzkę, najlepiej smakuje ze szklanką nawet zimnego mleka. Nie są w środku wilgotne, bo nie dodaję dużo tłuszczu, ale są bardzo puszyste. I mocno wyrośnięte, bo stosując się do wskazówki w komentarzach zamiast proszku do pieczenia dodałam sodę oczyszczoną. Dodanie startej czekolady sprawiło, że muffiny w środku są dwukolorowe.



Muffiny dwukolorowe

Składniki (na 8 sztuk):
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 200ml mleka
  • 1 jajko
  • 60g cukru
  • 50ml oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pasek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. W misce połączyć ze sobą oba rodzaje mąki, sodę. Na małych okach zetrzeć czekoladę i dodać do suchych składników.
  2. W osobnym naczyniu zmiksować ze sobą jajko, olej, mleko i cukier. Przelać do miski z suchymi składnikami i połączyć wszystko ze sobą. Nie trzeba łączyć starannie.
  3. Łyżką nakładać do foremek na muffinki. Piec 20-25 minut w temperaturze 180*

14 komentarzy:

  1. wspaniale wyrosły, czy mogę jedną porwać? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne muffiny:) U mnie dziś także muffinki:) Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne wyszły, też ostatnio do wszystkiego z mąką sypię tę pełnoziarnistą, pyszne a zdrowsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki pierwsza klasa ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne maleństwa. :3 Idealne do popołudniowej kawki.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale piekne - takie orkąglutkie - idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mało tłuszczu a i tak pyszne, a chyba o to nam chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. muffinki idealne ,pyszny deser !

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis zapisuję, bardzo mi się podobają! pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale pięknie wyrośnięte!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wyglądają takie w ciapki :) Ja do muffinek używam proszku i sody, pół na pół. Z tego co wiem, soda najlepiej sprawdza się, kiedy do ciasta używa się czegoś kwaśnego, np. maślanki albo jogurtu, bo wchodzi w reakcję z kwasem i wtedy ciasto rośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny widok ;) Zapożyczę przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowicie wyglądają, sama mam na nie ochotę od jakiegoś czasu więc moze się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń

  14. Bardzo kuszące, kolory pięknie ze sobą współgrają :-)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP