15.9.12

Żytnie pancakes z orzechami

Jeszcze nie otworzyłam do końca rano oczu i już zastanawiałam się: owsianka ze słoiczka czy pancakes. Jednego i drugiego jeszcze nie jadłam, a miałam ochotę spróbować czegoś alternatywnego do owsianki, którą jadam na co dzień. Stanęło jednak na tym drugim, aczkolwiek musiałam posiłkować się przepisem innej blogerki, zmieniłam jedynie dodatki. Najadłam się jak mały bąk, mimo, że stosunek mąki żytniej do pszennej był naprawdę znaczący to placuszki były leciutkie i miękkie. 


Pancakes żytnie z orzechami [źródło: dietetycznie-w-kuchni

Składniki (ok 8 sporych sztuk):
  • 40g mąki żytniej
  • 20g mąki pszennej
  • 100ml mleka
  • 30 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 3 posiekane orzechy włoskie
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 krople aromatu cytrynowego
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wymieszać w misce.
  2. Piec na patelni wysmarowanej olejem z obu stron. 
  3. Podawać z owocami i miodem.

21 komentarzy:

  1. Wow, ale pyszności! Ja również najczęściej rozmyślam nad śniadankiem jeszcze przeciągając się w pościeli ;-)

    Pozdrawiam,
    http://wieszaknawybiegu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ,jak na nie patrzę to nie potrafię oderwać wzroku ,pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ładny torcik placuszkowy

    OdpowiedzUsuń
  4. I takie właśnie uwielbiam :) Na mące żytniej i z bananami stanowią zdrowe i pyszne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też często tak mam, że wstając natychmiast myślę co by tu zjeść na śniadanie, lub co upiec w ciągu dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm jakie fajne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię, lubię i jeszcze raz lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam pancakes, po prostu;)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne placuszki! niby uwielbiam puszyste, ale takie też mają coś w sobie i są równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich placuszków jeszcze nigdy nie jadłam xD

    OdpowiedzUsuń
  11. I chyba już wiem, co zrobię z nadmiarem mąki żytniej, który zalega mi w szafce;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne są takie placuszki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Żytnich jeszcze nie robiłam :)
    Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Placuszki jutro zagoszczą na moim stole! Koniecznie! Tylko nie rozumiem dlaczego patelnia ma być nasmarowana olejem z obu stron... hihihi.. taki chochlik się wkradł i strasznie mnie rozbawił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jeju, faktycznie :) Składnia zdania jest okropna.

      Usuń
    2. Ale nic to.... wysmarowałam patelnię z jednej strony i były..mmmmm... palce lizać!! I już szukam następnych inspiracji :) pozdrawiam i gratuluję - talentu kulinarnego i pomysłów na dania proste, różnorodne, zdrowe i zdecydowanie apetyczne!

      Usuń
  15. Kupiłam zapas mąki żytniej i z bólem serca stwierdziłam, że do wypieków różnej maści nadaje się średnio - wszystko taki klejące, gliniaste...
    Mimo wszystko, Twoje placki wyglądają szalenie apetycznie... bardzo prawdopodobne, że dam tej mące jeszcze jedną szansę :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy6/12/2014

    Żart chyba sobie zrobiłaś z tym przepisem bo wyszła absolutnie nie ścinająca się breja..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm ja robiąc te placki korzystałam z czyjegoś przepisu, zresztą link do niego jest również podany w przepisie. Mi wyszło jak widać.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP