23.10.12

Pieczony pstrąg i warzywa.

Uwielbiam rybki, a tak rzadko zdarza mi się je jeść. Nie wiem, to chyba kwestia ceny. Chociaż z drugiej strony drób teraz ma podobną cenę. Moja ryba jest bardzo mięciutka, naprawdę polecam. Nie ma się nad czym rozpisywać, można się jedynie zachwycać smakiem.



Pstrąg w warzywach

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 wypatroszone pstrągi*
  • 1 żółta papryka****
  • 3 małe ziemniaki***
  • 1 marchewka****
  • 1 cebula***
  • 6 brukselek**
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • pęczek natki pietruszki**
  • 100 ml białego wina
  • 70 ml oleju rzepakowego****
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Do naczynia wlać olej, wino, wrzucić natkę pietruszki i zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Wsadzić do powstałej marynaty pstrągi na 5 minut.
  2. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju) wrzucić pstrągi i obsmażyć z obu stron, tylko aby zrumienić skórkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  3. Do pozostałej marynaty dodać wszystkie warzywa pokrojone w drobne kawałki (brukselka jeżeli nie jest duża nie musi być krojona). Całość wrzucić na patelnię, smażyć ok 5 minut (można pod przykryciem).
  4. Następnie z patelni warzywa przełożyć do naczynia z pstrągami (tak aby warzywa przykryły pstrągi).
  5. Piec w 180* około 40 minut (do miękkości warzyw).

11 komentarzy:

  1. Takiego pstrąga to i ja bym zjadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm taki obiad od dawna mi się marzy, wszystko zdrowe i sycące!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też żadko jadam rybki, a uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna ryba w towarzystwie pysznych warzyw, super :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieodłączne danie w piątkowe wieczory :) Pysznie wygląda i wiem, że smakuje rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. znakomicie podana, zachęca do zjedzenia nawet mnie - niejadka w kwestii ryb ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię pieczone rybki, ale tylko te świeże, i niestety nie jadam często. A Twoja tak pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też zbyt rzadko jem ryby i nad tym ubolewam, ale bardziej ze względu na to, że ciężko jest kupić fajną, świeża rybkę, a mrożonki to sama woda.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ryby jem bardzo rzadko, bo i od małego mało kiedy pojawiały się w moim domu. Chociaż ostatnimi czasy przygotowuję je coraz częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy11/06/2012

    A co znaczą te gwiazdki przy składnikach? :) Uwielbiam pstrąga, w ten sposób jeszcze nie przygotowywałam. Zwykle po prostu smażę go w całości na oleju (nota bene też rzepakowym, bo nie ma smaku i nie niszczy smaku ryby :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gwiazdki dotyczą produktów strukturalnych. Im więcej gwiazdek tym produkt lepszy :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP