Wypróbowałam na wczorajszą kolację i zarazem dzisiejszy obiad zapiekanego bakłażana nadziewanego kaszą jęczmienną. Kolejny przepis z niedawno zakupionych książek. Przepis idealny, chociaż bałam się czy mi posmakuje. Z bakłażanem miałam się trochę na bakier - niesmaczne wspomnienia po pewnej zapiekance. Ale to danie wspomnienia odczarowało. Smakowało nie tylko mi, więc uznaję przepis za dobry.
Wystarczy zmienić składniki farszu, a otrzymamy zupełnie inny smak.
p.s Niedawno mój narzeczony zauważył błąd na stronie, w podanym adresie mailowym pominęłam "@", więc jeżeli ktokolwiek do mnie pisał w tym czasie, a nie odpisywałam to po prostu kwestia błędu. Więc proszę spróbować raz jeszcze, a na pewno odpiszę.
Bakłażan nadziewany kaszą jęczmienną
Składniki (na 1-2 porcje) źródło "Smaczne i zdrowe dania wegetariańskie":
Przygotowanie:
Wystarczy zmienić składniki farszu, a otrzymamy zupełnie inny smak.
p.s Niedawno mój narzeczony zauważył błąd na stronie, w podanym adresie mailowym pominęłam "@", więc jeżeli ktokolwiek do mnie pisał w tym czasie, a nie odpisywałam to po prostu kwestia błędu. Więc proszę spróbować raz jeszcze, a na pewno odpiszę.
Bakłażan nadziewany kaszą jęczmienną
Składniki (na 1-2 porcje) źródło "Smaczne i zdrowe dania wegetariańskie":
- 1 bakłażan
- 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 marchewka****
- 1 pomidor (dałam pomidory z puszki)***
- 1 cebula***
- 1 ząbek czosnku*****
- pół pęczka koperku (dałam natkę pietruszki)**
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego****
- sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
- pół kulki mozzarelli
Przygotowanie:
- Kaszę przepłukać w wodzie. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. (na taką ilość kaszy 1-1,5 szklanki wody)
- Bakłażana przekroić wzdłuż i wydrążyć. Wydrążony środek pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem zetrzeć na grubych okach czosnek, dodać drobno posiekaną cebulę. Lekko posolić i przyrumienić. Dodać pokrojony pomidor, obraną i startą na grubych okach marchewkę, pokrojony w kostkę miąższ bakłażana, przecier i posiekany koper/natkę. Przyprawić i chwilę trzymać na ogniu. Mieszać.
- Z mozzarelli odkroić 4 plastry. Resztę zetrzeć do farszu na patelni i lekko wymieszać.
- Farsz nakładać do wydrążonego bakłażana i zapiekać 20 minut w temperaturze 180*. Na minutę przed wyjęciem na bakłażana położyć plastry mozzarelli.
Takie dania kojarzą mi się z latem :) Przyjemnie.
OdpowiedzUsuńlubie faszerowane warzywaaa :))
OdpowiedzUsuńnie jadłam bakłażana, ale mam ochotę zrobić takiego nadzianego :D pyszne to wnętrze :)
OdpowiedzUsuńojj....fajne połączenie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażany, ale nadziewanego jeszcze nie jadłam. Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńMmm to musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńNadziewałam bakłażana mięsem, ryżem, nawet kus kusem. A tu niespodzianka - kasza jęczmienna.
OdpowiedzUsuńFajnie się zapowiada :)
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWypróbowałam bez kaszy - wyszło pyszne. Z pewnością będę wracała do tego dania. Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńMozna jeszcze nadziac baklazana zmielonymi orzechami włoskimi - typowo po gruzińsku. Jedyna trudnosc to doprawienie przyprawami gruzinskimi, ktoe jednak czaem bywaja w lepszych sklepach w dziale Przyprawy Świata. Ta przyprawa to --- uccho suneli albo chmeli suneli. Sa tam zmielone rozne roznosci. Co za zapach! Warto sprobowac
OdpowiedzUsuńa co z tą kaszą? w przepisie nic nie ma
OdpowiedzUsuńfaktycznie pominęłam. Ugotowaną kaszę dodać do warzyw na patelni (czyli na końcu 3 punku) i wszystko razem wymieszać.
Usuńdziś robię :)
OdpowiedzUsuńO, powiem Ci, że jestem zaskoczona :) Cukinię nadziewałam kiedyś kaszą jęczmienną, ale bakłażan to dla mnie totalna nowość. Nie smakuje to zbyt gorzko? Jakoś nie mogę się przekonać do tego warzywa, a może wystarczy tylko odpowiednio doprawić i dodać kilka fajnych produktów, żeby powstało ciekawe, smaczne danie. Spróbuję i tu wrócę z feedbackiem ;)
OdpowiedzUsuń