11.11.12

Placuszki śniadaniowe z bananem

Od wieczora zastanawiałam się co zjem na śniadanie, bo tylko w weekend mam czas, żeby zrobić śniadaniu zdjęcie i tylko w weekend jem przy dziennym świetle.
Wymyśliłam więc placuszki, ale okazało się, że nie ma jajek, a wszystkie przepisy, na które przypadkowo trafiałam w sieci miały jajko w składzie. Na szczęście w porę znalazłam odpowiedni przepis i na całe szczęście placuszki wyszły pulchniutkie. Były też słodkie, mimo całkowitego braku cukru, ale to dzięki zawartości banana. Podaję źródło, które mnie zainspirowało. Natomiast ilości składników podaję takie jakie sama użyłam.




Placuszki śniadaniowe z bananem

Składniki (na 6 placuszków) [źródło: zielenina]
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 180 ml maślanki/kefiru***
  • pół łyżeczki sody
  • 1 nieduży banan****
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek****
  • opcjonalnie: 1 kiwi**, jogurt naturalny do polania***

Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać maślankę i wymieszać. 
  2. Dosypać wiórek, wkroić banana. Jeszcze raz wszystko ostrożnie wymieszać.
  3. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażyć z obu stron.
  4. Podawać polane jogurtem, z dodatkiem kiwi.

21 komentarzy:

  1. chyba właśnie zainspirowałaś mnie do jutrzejszego śniadania .. :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że te placki wyglądają absolutnie przepysznie :) Grubaśne, z bananem i pysznymi dodatkami... Na takie śniadanie można czekać cały tydzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają te placuszki ,bananowe -mniam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Martyna11/11/2012

    Moja mama właśnie kupiła mąkę pełnoziarnistą, więc do placków jak znalazł! Super pomysł, wypróbuję na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyna11/11/2012

      No niestety, dobrze że zdecydowałam się je zrobić dzisiaj, bo jutro nie miałabym śniadania... Placuszki nie chciały się usmażyć, przypalał się tylko ich spód, otrzymałam lekko podgrzaną papkę :/ Nie wiem, co mogłam źle zrobić...

      Usuń
    2. z połączenia mąki i maślanki powinnaś mieć dość zwartą masę. wagę mąki odmierzyłaś na wadze, czy jakoś inaczej ? no i smażyć nie na wielkim ogniu, żeby się zbyt wcześnie nie przyrumieniły.

      Usuń
    3. Martyna11/11/2012

      Mąkę odmierzałam "na oko", masa była zwarta po połączeniu składników... Cóż, eksperymenty bez jajek nie zawsze mi wychodzą.

      Usuń
    4. wiesz co to miało właśnie świetną konsystencje, nawet się zdziwiłam, że mimo braku jajka tak jest. Ja do odmierzania mam takie miarki z ikei, tylko to w ml, przeliczam później tutaj: http://www.smaczny.pl/przelicznik_wag na gramy i wszystko wychodzi :)

      Usuń
  5. bananowe, najlepsze! świetnie wygląda ta wieżyczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne :) Jeszcze takich nie robiłam ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznościowe! robię podobne i bardzo sobie chwalę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boski przepis na boskie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Placuszki wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na sobotnie śniadanie, bo na tygodniu to zawsze czasu rano brakuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. nooo, i to kiwi, jak dla mnie idealne połączenie, słodko-kwaśno;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy11/19/2012

    Robiłam (co prawda nie na śniadanie;)) i z braku maślanki dałam jogurt naturalny. Wyszły pyszne!

    orzeszek

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja chyba dziś zrobię z tego obiad:P

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam! Pyszne! Wszyscy się zajadali. Do środka dodałam odrobinę cukru a na górę położyłam konfiturę z wiśni ;o) Mniam.....

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP