9.11.12

Zapiekanka makaronowa 4 sery

Uwielbiam zapiekanki, bo są sycące, szybkie w przygotowaniu i tak naprawdę można je zrobić ze wszystkiego. My chcący wysprzątać lodówkę zrobiliśmy zapiekankę z kolorowego makaronu durum (pozostałość po makaronowym tygodniu w Lidlu) i czterech rodzajach serów. Ale tak naprawdę dzięki beszamelowi zyskała wspaniały smak. Pierwszy raz dokładkę wzięłam od razu, a nie kiedy była już zimnawa. Sery nie są tutaj zbyt ciężkie, więc po zjedzeniu nie ma się uczucia wypchanego brzucha.



Zapiekanka makaronowa 4 sery

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 2 garście suchego makaronu
  • 130 g białego chudego twarogu
  • 70 g fety (użyłam Mlekovity żółtej)
  • 3/4 dużej kulki mozzarelli light
  • mała kosteczka żółtego sera ok 50g
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150-200 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie - zielona część dymki

Przygotowanie:
  1. MAKARON - w osolonej wodzie podgotować makaron - najlepiej, żeby był trochę twardawy. Po ugotowaniu odcedzić.
  2. BESZAMEL - Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszać, aby mąka połączyła się z masłem. Kiedy te składniki będą dokładnie połączone dodać mleko i trzymać na małym ogniu cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia kiedy sos się zagęści.
  3. SERY - fetę wymieszać dokładnie z twarogiem. Mozzarellę i ser żółty pokroić na drobne kawałki/ paski.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną beszamelu, na to ułożyć twaróg wymieszany z fetą, mozzarellę, ser żółty, garść makaronu. Wszystko docisnąć ręką.
  5.  Czynność powtarzamy (beszamel - [można go pominąć i dać więcej na górę], twaróg z fetą, mozzarella, ser żółty i makaron). Na górną, czyli drugą warstwę makaronu dajemy tylko odrobinę żółtego sera i smarujemy beszamelem. Całość posypujemy posiekaną zieloną częścią dymki.
  6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*  około 20-25 minut

21 komentarzy:

  1. Anonimowy11/09/2012

    uwielbiam zapiekanki makaronowe!!! ta wygląda pysznie! :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron kocham w każdej postaci! A z serami w szczególności :) bardzo fajna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała i taka apetyczna ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja beszamelu nie lubie,ale wyglada przepysznie!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy11/09/2012

    ile juz schudlas?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm zaczęłam tak w 100% dietę i ruch w poniedziałek, bo jak już pisałam; wcześniej wkradały się co krok jakieś grzechy, a kanapki z ciepłej bułki na kolację bardziej kusiły niż zielony koktajl.
      Co do wagi to nie na tym mi zależy, nie mam nawet dokładnej wagi. Mam nadzieję, że 5 grudnia, kiedy minie miesiąc będę mogła powiedzieć już coś więcej o efektach nowego stylu życia :)
      pozdrawiam.

      p.s byłabym wdzięczna za podpisywanie się chociaż inicjałami, żebym mogła rozpoznawać kto jest kim z anonimowych, a żebym nie odpisywała tego samego jednej osobie.

      Usuń
  6. Powiem Ci tak - dla mnie im więcej serów, tym lepiej :D Biorę kawałek na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapiekanki to fajny sposób na smaczne oczyszczenie lodówki ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Mm, musiało być pyszne. Uwielbiam połączenia sera z makaronem, a 4 serow! Szaleństwo. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie makaronowe zapiekanki. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy11/09/2012

    Cudowna! Chcę taką:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zawsze pyszny przepis nam serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zostałaś przeze mnie otagowana na "Liebster Blog". Szczegóły u mnie na blogu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. takie zapiekanki nigdy się nie nudzą, Twoja musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. funghetto <3 nie ma nic lepszego jak zapiekanki makaronowe <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie wygląda ta zapiekanka, już dawno żadnej nie robiłam, a i ten lidlowski kolorowy makaron mam jeszcze, więc może jutro zrobię takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Makaron, ser, całość zapieczona, czego można chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy7/07/2013

    Właśnie robi się w piekarniku mym :) i pachnieeeee :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP