4.12.12

Sum afrykański i nadziewane ziemniaczki

Rybich wariacji ciąg dalszy. Dziś przedstawiam suma, chociaż przyznaję, że dziwna to ryba przez cały czas zastanawiałam się co jem. Ni to ryba, ni to mięso. W sumie na jakimś filmiku z youtuba specjalista powiada, że mięso suma afrykańskiego przypomina w smaku drób lub cielęcinę. Tak więc można się trochę pogubić. Na pierwszy ogień mój kucharz zrobił dzwonki, a resztę wyfiletował, więc będzie możliwość spróbowania jej w innej wersji, póki co filety znalazły swoje miejsce w zamrażalce. 
Do suma podawane są wspaniale chrupiące faszerowane ziemniaki. Mimo, iż ich chrupkości nie widać na zdjęciach (nie chciały się szybko rumienić, a nam już ciekła ślinka) to po ugryzieniu słychać było przyjemny trzask :)  a dzięki szczypiorkowi czuć było wiosnę mimo zimowej aury.



Sum afrykański i nadziewane ziemniaczki

Składniki (dla 2 osób):
  • 2 dzwonka suma afrykańskiego
  • 2-3 pełne łyżki masła*
  • 6 niedużych ziemniaków***
  • 2 pełne łyżki śmietany 18%
  • pół pęczka szczypiorku
  • opcjonalnie - brukselka**
  • sól, pieprz
  • trochę oliwy****

Przygotowanie:
  1. Na patelni roztopić masło. Dzwonka przyprawić z każdej strony solą i pieprzem i kłaść na patelnię.. Smażyć z każdej strony po 5 minut. Następnie przykryć i dusić kolejne 5-7 minut
  2. Ziemniaki podgotować. Odcedzić i ostudzić. Każdego ziemniaka przeciąć na pół (technika dowolna; może być wszerz lub wzdłuż) i delikatnie wydrążyć miąższ z ziemniaka. 
  3. Miąższ przełożyć do miseczki, dodać śmietany, posiekanego szczypiorku, przyprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Nakładać do wydrążonych ziemniaków.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i przełożyć do niej nadziane połówki ziemniaków.
  5. Zapiekać w temperaturze 180* około 15 minut. 

11 komentarzy:

  1. Sum afrykański??? Nigdy nie słyszałam... Ładnie się prezentuje ta potrawa ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z ziemniakami, świetna alternatywa dla tych z wody. Co jak co ale do ryby bardzo ziemniaki pasują. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takiego suma, ale biorę w ciemno :) Razem z ziemniaczkami , pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. a cóż to za ryba ten sum afrykański? ja te z chcę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowite zestawienie, sum afrykański prezentuje się wspaniale i do tego te ziemniaczki i brukselka... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio widziałem suma afrykańskiego w sklepie i zastanawiałem się co to za cudo, a tu proszę :) Może się skuszę z ciekawości następnym razem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham pieczone ziemniaczki, a z rybą to najlepszy obiad zaraz za makaronami!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. o wow, odważne, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Te ziemniaczki do mnie przemówiły :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ryby! Jaka szkoda, że u mnie w domu jadają je głównie w postaci smażonych filetów. Ten przepis brzmi niezwykle zachęcająco, by cośzmienić ;)\

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP