17.1.13

Kruche maślane ciasteczka

Coraz bardziej się czerwienię ze wstydu na myśl o tym, że porzuciłam moje dziecko, moje dzieło. Musicie jednak wiedzieć, że zaglądam praktycznie codziennie i śledzę Wasze przepisy. Chociaż często tylko patrzę na zdjęcia ze względu na fakt, że 90% przepisów nie jestem w stanie wykonać i nie chcę się pogrążać, chociaż już same zdjęcia sprawiają, że ślinka cieknie. 
Dzisiaj i ja przedstawiam przepis na ciasteczka, których jak tylko przypomnę sobie smak i kruchość to owa ślinka cieknie. Ciasteczka robiłam na święta, z podanego przepisu wyszedł spory talerz niedużych ciasteczek. Bałam się, że przy obfitościach stołu nikt nie będzie po nie sięgał a rozeszły się w mig. 
Myślę, że do dekoracji sprawdziłby się lukier, ale ja miałam już go dość dlatego udekorowałam ciasteczka gotową polewą. 


Kruche maślane ciasteczka

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 kostka miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół torebeczki cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Przygotowanie:
  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i dalej mieszać do połączenia składników. 
  2. Mąkę przesiać z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.
  3. Do masła z cukrem i żółtkami wsypać mąkę i wyrabiać do momentu uzyskania konsystencji zwartego/kruchego ciasta. (Wyrabiałam ręcznie)
  4. Ciasto podzielić na kawałki i każdy z nich rozwałkować (ale niezbyt cienko) i wycinać dowolne wzory
  5. Piec w temperaturze 180* około 5-12 minut*
  6. Po przestudzeniu dekorować lukrem lub polewą
* U mnie pierwsza partia ciasteczek piekła się niecałe 15 minut, a ostatnia 5 minut. Dlatego najlepiej często kontrolować.


33 komentarze:

  1. Od świąt też mam dość lukru :) Uwielbiam maślane ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym ale bez lukru. od niego bolą mnie zęby...

    Ale ciasteczka wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.. musza byc prze-pyszne! Kruche i słodkie-meega <3

    OdpowiedzUsuń
  5. noo, Kochana...ślinka cieknie;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam bardzo podobne, faktycznie są przepyszne, tyle, że moje były w kształcie kotków :D

    OdpowiedzUsuń
  7. super ciasia ;d maślane maleństwa ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. ooooo dżizas!! ciasteczka...uwielbiam wszelkie maślane.. Twoje pięknie wyglądają :) i na pewno smakują... z lukrem podwójnie ;) yuumiii

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, ciasteczka... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Maślane ciasteczka to najlepsze ciasteczka świata :D i zawsze szybko się rozchodzą!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj tak, maślane ciasteczka są najlepsze, najszybsze no i nalprostrze a do tego przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. MNIAM! :) przepadam za takimi ciasteczkami, chociaż długo u mnie nie poleżą ;) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam mniam mniam! wiesz, że najbardziej lubię klasykę? ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale apetycznie wyglądają te ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ładnie wyglądają.
    I rozumiemy, że masz przeprowadzkę, więc jesteśmy pełni empati. I dziecko-blog wybaczy Ci na 100% :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kuchni nadal nie mam i jeszcze długo nie będę mieć, ale powracam już powoli z przepisami :)

      Usuń
  16. Anonimowy11/29/2013

    Sprawdziłam. Lepszych ciasteczek jeszcze nie jadłam. Naprawdę pyszne. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy12/22/2013

    Trzeba jak już się zrobi tę masę włóżyć na jakis czas do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można; będzie łatwiej rozwałkować. Szczerze mówiąc już nie pamiętam czy swoje ciasto dawałam do lodówki czy nie.

      Usuń
  18. Anonimowy2/13/2014

    ciastka są pyszne. moja 1,5 roczna córeczka się nimi zajada (w granicach rozsądku oczywiście ;) ).
    pozdrawiam, Joanna M.

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy3/03/2014

    ile ciastek wyjdzie mniej więcej takich średnich mmm...o średnicy ok. 6 cm czy jakich ty tam masz <3 zastanawiam sie nad zrobieniem ich dla gości bo to jedyne ciastka do których mam wszystkie składniki :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kurczę, nie pamiętam już, a robiłam je tylko raz. Ale będzie ich dość trochę :)

      Usuń
  20. Anonimowy6/19/2014

    chujowe. ciasto sie klei, rozpada sie, nie da sie nic uformowac. nie polecam do dupy! ze smietnika sa juz lepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo ciekawa uwaga z tym śmietnikiem.

      Usuń
  21. Anonimowy12/16/2014

    bardzo smaczne lubie maslane ciasteczka lecz w tych mnie denerwuje to ze tak łatwo sie kruszą a zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem..;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są delikatne, ale nie zauważyłam, aby kruszyły się jakoś specjalnie mocno :) tyle tylko ile powinny.

      Usuń
  22. Anonimowy12/22/2014

    nie pisze ,ze ciasto trzeba schłodzić w lodowce przez godzinę ,przed rozwałkowaniem .Kucharz.

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy1/03/2015

    Sa przepyszne

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP