5.2.13

Klopsy z camembertem i żurawiną

Zaczęło się od camemberta. Później w drodze do następnego sklepu wymyślaliśmy z czym go podać. Sałatka, kanapka, mięso ? Pomysłów było mnóstwo, w końcu padło na mięso mielone i klopsiki. Więc jak już to było ustalone zaczęliśmy myśleć co do tego. Sos z rukolą, sos pomidorowy... nie, podduszony por! za niecałe 2 zł w Lidlu. 
Jeżeli chodzi o dodatki do mięsa pomysł powstał spontanicznie już w domu. Wszystko razem dało wspaniały efekt smakowy, z każdym kęsem chciało się jeszcze i jeszcze. 



Klopsy z camembertem i żurawiną

Składniki (na 8 sporych kulek):
  • 500 g mięsa mielonego
  • garść suszonej żurawiny**** (np stąd: klik)
  • 8 niedużych kawałków camemberta
  • 5 łyżek płatków owsianych*****
  • 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 por - biała część
  • 2 marchewki****
  • oliwa z oliwek****

Przygotowanie:
  1. Do mięsa mielonego dodać przyprawy: sól, pieprz, imbir. Posiekać żurawinę, dodać płatki owsiane i połączyć wszystkie składniki, najlepiej ręką. 
  2. Z mięsa formować kulki, do środka każdej z nich włożyć po kawałku camemberta.
  3. Kulki delikatnie wkładać do garnka z gotującą się i osoloną wodą. Po wypłynięciu gotować około 10 minut na niedużym ogniu.
  4. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić pokrojony w prążki por i startą marchewką, posolić. Smażyć do zeszklenia pora. 
  5. Na patelnię z porem i marchewką dodać klopsy, podlać wszystko lekko wodą i dusić do całkowitego zmiękczenia pora. 
z przekrojonego kawałka uformowało się serowe serduszko :)



10 komentarzy:

  1. Camembert i żurawina to pysznie dobrany duet :) W wersji obiadowej, mięsnej - muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm ;)
    ciekawa jestem tego połączenia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaszalałaś z tymi klopsami! ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda ten talerzyk, za taki obiad można dać się pokroić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o rany, ale to wygląda egzotycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Camembert i żurawina - idealne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mielone plus żurawina? To mnie zaskoczyłaś-brzmi intrygująco;)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak z camembertem, to wiadomo, że muszą być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy2/07/2013

    PYCHA!!!!

    Wczoraj właśnie taki obiadek miałam....

    troszkę zmodyfikowałam... do pora dodałam ugotowaną kaszę jęczmienną...

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP