Zaczęło się od camemberta. Później w drodze do następnego sklepu wymyślaliśmy z czym go podać. Sałatka, kanapka, mięso ? Pomysłów było mnóstwo, w końcu padło na mięso mielone i klopsiki. Więc jak już to było ustalone zaczęliśmy myśleć co do tego. Sos z rukolą, sos pomidorowy... nie, podduszony por! za niecałe 2 zł w Lidlu.
Jeżeli chodzi o dodatki do mięsa pomysł powstał spontanicznie już w domu. Wszystko razem dało wspaniały efekt smakowy, z każdym kęsem chciało się jeszcze i jeszcze.
Klopsy z camembertem i żurawiną
Składniki (na 8 sporych kulek):
Przygotowanie:
Jeżeli chodzi o dodatki do mięsa pomysł powstał spontanicznie już w domu. Wszystko razem dało wspaniały efekt smakowy, z każdym kęsem chciało się jeszcze i jeszcze.
Klopsy z camembertem i żurawiną
Składniki (na 8 sporych kulek):
- 500 g mięsa mielonego
- garść suszonej żurawiny**** (np stąd: klik)
- 8 niedużych kawałków camemberta
- 5 łyżek płatków owsianych*****
- 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
- sól, pieprz
- 1 por - biała część
- 2 marchewki****
- oliwa z oliwek****
Przygotowanie:
- Do mięsa mielonego dodać przyprawy: sól, pieprz, imbir. Posiekać żurawinę, dodać płatki owsiane i połączyć wszystkie składniki, najlepiej ręką.
- Z mięsa formować kulki, do środka każdej z nich włożyć po kawałku camemberta.
- Kulki delikatnie wkładać do garnka z gotującą się i osoloną wodą. Po wypłynięciu gotować około 10 minut na niedużym ogniu.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić pokrojony w prążki por i startą marchewką, posolić. Smażyć do zeszklenia pora.
- Na patelnię z porem i marchewką dodać klopsy, podlać wszystko lekko wodą i dusić do całkowitego zmiękczenia pora.
z przekrojonego kawałka uformowało się serowe serduszko :)
Camembert i żurawina to pysznie dobrany duet :) W wersji obiadowej, mięsnej - muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńmmmm ;)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem tego połączenia! ;)
zaszalałaś z tymi klopsami! ;D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ten talerzyk, za taki obiad można dać się pokroić:)
OdpowiedzUsuńo rany, ale to wygląda egzotycznie!!!
OdpowiedzUsuńCamembert i żurawina - idealne połączenie :D
OdpowiedzUsuńmielone plus żurawina? To mnie zaskoczyłaś-brzmi intrygująco;)
OdpowiedzUsuńjak z camembertem, to wiadomo, że muszą być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńUwieliam żurawinę:D
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!!
OdpowiedzUsuńWczoraj właśnie taki obiadek miałam....
troszkę zmodyfikowałam... do pora dodałam ugotowaną kaszę jęczmienną...