11.3.13

Gulasz z ciecierzycą

Nad ciecierzycą zewsząd słychać ochy i achy ze względu na jej wspaniałe właściwości. Drugą rzeczą, którą się słyszy i czyta na jej temat to fakt niedocenienia w Polsce. Trudno się nie zgodzić zarówno z pierwszym jak i drugim twierdzeniem. Dlatego w celu oswojenia w weekend podałam ciecierzycę na obiad, w formie gulaszu, albo potrawki jak kto woli. Danie było sycące, ale przy tym nie wydęło brzucha, więc idealne.
Co prawda świeże produkty są lepsze, jednak tym razem użyłam ciecierzycy z puszki. Nie wyobrażam sobie w moich nadal polowych warunkach gotować 1,5 godziny garnek ciecierzycy, bo licznik prądu mógłby zwariować. 



Gulasz z ciecierzycą

Składniki (na 2 porcje):
  • pół puszki przelanej wodą i odsączonej ciecierzycy
  • 1,5 piersi z kurczaka***
  • 2 średniej wielkości marchewki (10-12 cm każda)****
  • 1 mała cebula***
  • pół czerwonej papryki****
  • pęczek natki pietruszki**
  • pieprz cayenne, sól
  • sos sojowy według upodobań
  • 3 łyżki oleju rzepakowego****

Przygotowanie:
  1. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić posiekaną drobno cebulę, posolić.
  2. Marchewkę obrać, pokroić w talarki i wrzucić na patelnię. Wymieszać z cebulą.
  3. W międzyczasie kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, dodać na patelnię, wymieszać. 
  4. Paprykę skroić w większą kostkę i również wrzucić na patelnię. Wszystko przyprawić solą i pieprzem cayenne, wymieszać. Pozostawić na ogniu 1-2 minuty, przemieszać w tym czasie. Po czym zalać wszystko niedużą ilością wody i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. 
  5. Pod koniec duszenia dodać ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 3-5 minut.
  6. Podawać z grzankami z chleba tostowego pełnoziarnistego.


edit: Parę dni temu zostałam otagowana przez whiness, więc odpowiadam na pytania, chociaż nie będę nikogo wyznaczała do dalszych odpowiedzi.

1. Trzy powody dla których warto według Ciebie pokochać zimę, to - przytulanie, przytulanie, przytulanie :)
 2. Trzy słodkości, z którymi pojechałabyś na bezludną wyspę - wedlowskie trufle, tiramisu, jabłecznik z lukrem
3. Jaką potrawę ostatnio „udało” Ci się popsuć? ;) - placki z jabłkami, orzechami i daktylami, ale naprawiłam i  przepis pojawił się już na blogu
4. Lubisz planować, czy wolisz żyć z dnia na dzień?  - chciałabym żyć z dnia na dzień, ale w dorosłym życiu lepiej nie być zbyt spontanicznym.
5. Kulinarna słabość, to - JABŁECZNIKI, koniecznie z lukrem.
6. Jakie zwierzę egzotyczne chciałabyś mieć, gdybyś mogła założyć domowe mini zoo?:) - chciałabym małego lwa, tylko, żeby nigdy nie urósł.
7. W jakim mieście na świecie chciałabyś zamieszkać, gdyby nie było Polski? - Chciałabym mieszkać w małym miasteczku we Włoszech
8. Stukot kół pociągu czy gładki asfalt autostrady?gładki asfalt autostrady
9. Czy jest jakaś dyscyplina sportowa, której jesteś fanką?  - niekoniecznie, chociaż w moim domu ogląda się dużo piłki nożnej
10. Słuchasz jakiegoś radia? Jakiego? - takiego, które jest ustawione w pracy, szczerze nawet nie wiem czy to zet, czy rmf
11.Do jakiego programu telewizyjnego chciałabyś zostać zaproszona jako gość? Pełna dowolność! - do takiego, gdzie super kucharz gotuje dla swojego gościa, a ja ewentulnie mogłabym pokroić paprykę :)

11 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam ciecierzycy, ale ten Twój gulasz wyglada bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wygląda, na pewno smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować takiego gulaszu, nigdy nie jadłam ciecierzycy, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne treściwe i zdrowe danie !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem wielką fanką ciecierzycy!

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię ciecierzycę, niedoceniona niestety u nas, jeszcze...;)

    OdpowiedzUsuń
  8. słyszałam, ale nie jadłam.. Choć twój gulasz (dokładnie jego składniki) bardzo zachęcają;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam dania jednogarnkowe ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP