Nad ciecierzycą zewsząd słychać ochy i achy ze względu na jej wspaniałe właściwości. Drugą rzeczą, którą się słyszy i czyta na jej temat to fakt niedocenienia w Polsce. Trudno się nie zgodzić zarówno z pierwszym jak i drugim twierdzeniem. Dlatego w celu oswojenia w weekend podałam ciecierzycę na obiad, w formie gulaszu, albo potrawki jak kto woli. Danie było sycące, ale przy tym nie wydęło brzucha, więc idealne.
Co prawda świeże produkty są lepsze, jednak tym razem użyłam ciecierzycy z puszki. Nie wyobrażam sobie w moich nadal polowych warunkach gotować 1,5 godziny garnek ciecierzycy, bo licznik prądu mógłby zwariować.
Gulasz z ciecierzycą
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Co prawda świeże produkty są lepsze, jednak tym razem użyłam ciecierzycy z puszki. Nie wyobrażam sobie w moich nadal polowych warunkach gotować 1,5 godziny garnek ciecierzycy, bo licznik prądu mógłby zwariować.
Gulasz z ciecierzycą
Składniki (na 2 porcje):
- pół puszki przelanej wodą i odsączonej ciecierzycy
- 1,5 piersi z kurczaka***
- 2 średniej wielkości marchewki (10-12 cm każda)****
- 1 mała cebula***
- pół czerwonej papryki****
- pęczek natki pietruszki**
- pieprz cayenne, sól
- sos sojowy według upodobań
- 3 łyżki oleju rzepakowego****
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić posiekaną drobno cebulę, posolić.
- Marchewkę obrać, pokroić w talarki i wrzucić na patelnię. Wymieszać z cebulą.
- W międzyczasie kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, dodać na patelnię, wymieszać.
- Paprykę skroić w większą kostkę i również wrzucić na patelnię. Wszystko przyprawić solą i pieprzem cayenne, wymieszać. Pozostawić na ogniu 1-2 minuty, przemieszać w tym czasie. Po czym zalać wszystko niedużą ilością wody i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie.
- Pod koniec duszenia dodać ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 3-5 minut.
- Podawać z grzankami z chleba tostowego pełnoziarnistego.
edit: Parę dni temu zostałam otagowana przez whiness, więc odpowiadam na pytania, chociaż nie będę nikogo wyznaczała do dalszych odpowiedzi.
1. Trzy powody dla których warto według Ciebie pokochać zimę, to - przytulanie, przytulanie, przytulanie :)
2. Trzy słodkości, z którymi pojechałabyś na bezludną wyspę - wedlowskie trufle, tiramisu, jabłecznik z lukrem
3. Jaką potrawę ostatnio „udało” Ci się popsuć? ;) - placki z jabłkami, orzechami i daktylami, ale naprawiłam i przepis pojawił się już na blogu
4. Lubisz planować, czy wolisz żyć z dnia na dzień? - chciałabym żyć z dnia na dzień, ale w dorosłym życiu lepiej nie być zbyt spontanicznym.
5. Kulinarna słabość, to - JABŁECZNIKI, koniecznie z lukrem.
6. Jakie zwierzę egzotyczne chciałabyś mieć, gdybyś mogła założyć domowe mini zoo?:) - chciałabym małego lwa, tylko, żeby nigdy nie urósł.
7. W jakim mieście na świecie chciałabyś zamieszkać, gdyby nie było Polski? - Chciałabym mieszkać w małym miasteczku we Włoszech
8. Stukot kół pociągu czy gładki asfalt autostrady? - gładki asfalt autostrady
9. Czy jest jakaś dyscyplina sportowa, której jesteś fanką? - niekoniecznie, chociaż w moim domu ogląda się dużo piłki nożnej
10. Słuchasz jakiegoś radia? Jakiego? - takiego, które jest ustawione w pracy, szczerze nawet nie wiem czy to zet, czy rmf
11.Do jakiego programu telewizyjnego chciałabyś zostać zaproszona jako gość? Pełna dowolność! - do takiego, gdzie super kucharz gotuje dla swojego gościa, a ja ewentulnie mogłabym pokroić paprykę :)
Nigdy nie jadłam ciecierzycy, ale ten Twój gulasz wyglada bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda, na pewno smaczny.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować takiego gulaszu, nigdy nie jadłam ciecierzycy, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńfajne treściwe i zdrowe danie !!
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką ciecierzycy!
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńlubię ciecierzycę, niedoceniona niestety u nas, jeszcze...;)
OdpowiedzUsuńsłyszałam, ale nie jadłam.. Choć twój gulasz (dokładnie jego składniki) bardzo zachęcają;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania jednogarnkowe ;)
OdpowiedzUsuń