Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie jadłam kaszy pęczak. W ogóle w dzieciństwie moja znajomość kasz ograniczała się do jęczmiennej w krupniku i gryczanej w gulaszu. Jak się okazuje jest jeszcze parę rodzajów kasz, które na dodatek są o niebo lepsze od tych znanych z młodości. Jaglaną kocham, ale teraz musi ona rywalizować z pęczakiem o moją bezgraniczną miłość.
W niedzielę - bo danie, które dziś prezentuję pochodzi z niedzieli - jadłam jeden z najpyszniejszych obiadów, a zarazem taki prosty.
Klasyczny łosoś z pęczakiem
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
W niedzielę - bo danie, które dziś prezentuję pochodzi z niedzieli - jadłam jeden z najpyszniejszych obiadów, a zarazem taki prosty.
Klasyczny łosoś z pęczakiem
Składniki (na 2 porcje):
- 2 kawałki łososia****
- 70 g suchej kaszy pęczak (100 ml)
- garść drobniutko porwanej/posiekanej sałaty lodowej****
- 1 pomidor***
- pół ogórka
- ok 3 łyżek jogurtu greckiego light***
- 4-5 cm kawałek papryczki chilli
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego****
Przygotowanie:
- Porwaną lub posiekaną drobno sałatę lodową umieścić w miseczce. Pomidora, ogórka i papryczkę chilli drobno posiekać. Dodać do miseczki z sałatą. Dodać jogurt, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
- Do garnka wsypać kaszę, wypłukać obficie zimną wodą (ja zmieniałam wodę 2-3 razy). Kiedy kasza będzie wypłukana zalać wodą według instrukcji na opakowaniu, posolić i gotować (moja była taka al dente kiedy ją podawałam).
- Rozgrzać patelnię. Kawałki łososia wysmarować delikatnie olejem (ja robiłam to palcem). Przyprawić solą i pieprzem. Położyć na rozgrzaną patelnię. Obsmażyć z każdej strony, następnie przykryć patelnię pokrywką i dusić, żeby łosoś doszedł.
- Podawać wszystko razem.
Kocham pęczak! Chyba najbardziej ze wszystkich kasz :)
OdpowiedzUsuńUmiesz smacznie przygotowac rybę :)
OdpowiedzUsuńKobietko, ale mi smaka narobiłaś :) Mam straszną chętkę na tego łososia...
OdpowiedzUsuńMmm, bardzo smakowity łosoś, ja też wczoraj robiłam tę rybkę :)
OdpowiedzUsuńja łososia zawsze kąpię w soku z cytryny przed przygotowaniem, nacieram solą, pieprzem ziołowym, cayenne i oliwą z oliwek, potem grilluję go i wtedy jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie a jak!:)
OdpowiedzUsuńłososia uwielbiam , mam w lodówce ,może zrobię ;D
OdpowiedzUsuńKurczę ale się świetnie składa. Wczoraj kupiłam kawałek łososia i myślałam co by tu z niego wymodzić. Przepis jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńłosoś - coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńteż nie miałam okazji jeść tej kaszy-szczerze przyznam, że dopiero 1szy raz o niej słyszę!
OdpowiedzUsuńAle fajnie to wygląda;)
ładna sztuka tego łososia :)
OdpowiedzUsuńa do kaszy pęczak też przekonałam się niedawno, a szkoda, bo pyszna!
Najlepszy obiad ever! :)
OdpowiedzUsuńHej :) Informuję, że otagowałam Cię u siebie na blogu: http://relishmeals.blogspot.de/2013/03/237-saturday-omlet-szarlotkowy-tag.html#more
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Ja kaszę pęczak jadam bardzo rzadko:(ale taki kawałek łososia mogłabym zjeść o każdej godzinie!!
OdpowiedzUsuńJa bym do swoich kasz "od dzieciństwa" dodała tylko jaglaną...
OdpowiedzUsuńMówisz, że polecasz pęczak? :)
Zdecydowanie tak :) naprawdę pyszna.
UsuńMoja uukooochana ryba!
OdpowiedzUsuńKasza pęczak jest bardzo zdrowa i smaczna. Ja pamiętam ją z dzieciństwa i pałam do niej ogromną miłością do dziś :-)W ogóle to jestem bardzo "kaszowa" :-) A przepis na takie danie napewno wypróbuję :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń