16.5.13

Makaron z cukinią i marchewką

Cukinię kocham wielką miłością, w przeciwieństwie do szparagów, w których nie widzę żadnego większego potencjału. Chociaż smaki się zmieniają, może za parę lat to szparagi będą moim ulubionym warzywem. Ale miało być o cukinii...Pomijając fakt, że można z niej zrobić zupę, sałatki, placki, a nawet ciasto to potrafi być naprawdę tania. Rok temu za sporą sztukę na Kleparzu płaciłam 1 zł oczywiście te najniższe ceny utrzymują się króciutko, ale zawsze można zrobić zapas i urządzić cukiniowy tydzień :)
Jeżeli zaś chodzi o jej właściwości to witaminy "B1, B2, C, PP oraz karotenu, czyli prowitaminy A. Jest też bogata w minerały, szczególnie w wapń i potas - związek szczególnie ważny latem, gdy pocąc się, tracimy go najwięcej" [źródło: kuchnia.wp.pl]. 
Dziś przedstawiam znów proste i szybkie danie, dobre na ciepłe dni. Po pierwsze nie wymaga stania przy garnkach, a po drugie nie wymaga jedzenia na gorąco.



Makaron z cukinią i marchewką

Składniki (na 1 porcję):
  • duża garść makaronu durum
  • 1 duża marchewka****
  • pół cukinii/ lub naprawdę mała
  • 1-2 łyżki masła*
  • sól

Przygotowanie:
  1. Marchewkę obrać i pokroić w plastry. 
  2. Cukinię umyć (nie trzeba obierać) i również pokroić w plastry lub połówki plastrów.
  3. W małym garnku roztopić masło i wrzucić najpierw marchewkę, po 2-3 minutach dodać cukinię. Posolić i dusić na maśle aż marchewka trochę zmięknie. Jeżeli masło się wytopi, a marchewka jeszcze nie zmięknie można podlać odrobiną wody i dusić aż odparuje.
  4. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do garnka z marchewką i cukinią. Wymieszać i zjeść.

14 komentarzy:

  1. Apetyczny ten makaron :) Mozę masz ochotę dodac go do akcji Wegetariański obiad ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihi, też mam sfotografowany makaron z cukinią do inspiracji kulinarnych, więc w razie czego, nie papugowałam. ;) Uwielbiam! I cukinię, i makaron. :) Tyle że ja robię wszystko, co do makaronu, z oliwą. Po włosku. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto, kolorowo, zdrowo i zapewne smacznie-uwielbiam takie połączenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się bo bardzo lekko i pożywnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowo i smacznie, tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię właśnie taki makaron z cukinią, danie często gości na moim stole:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda. Bardzo zdrowo i delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda super, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy5/17/2013

    ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ps. bierzesz udział w tym konkursie z mojanowafigura.pl/blogerki? będą notki? chętnei poczytam, bo ta chodzi za mną pół dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, pierwsze słyszę o tym konkursie :)

      Usuń
    2. no to ruchy, bo to tylko do jutra, a weekendzik w spa kusi :>:>

      Usuń
  11. Anonimowy7/19/2013

    czy zamiast masła można oliwę z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można. ja użyłam masła, bo jednak warzywa na maśle lepiej smakują :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP