25.8.13

Ryba na obiad

Obiady w tygodniu najczęściej są u nas na szybko. Muszę przyznać, że czasami przypominają bardziej kolację albo śniadanie, niż obiad - miseczka płatków z owocami, lub kanapka. Tym bardziej cieszą weekendy i więcej czasu i chęci na przygotowanie czegoś dobrego. Wczoraj wybraliśmy rybę w towarzystwie ryżu i fasolki szparagowej. Bardzo prosto, smacznie i syto. 



Dorada z ryżem i fasolką szparagową

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 wypatroszone dorady lub pstrągi*
  • 3 ząbki czosnku*****
  • kilka liści świeżej bazylii
  • torebka ryżu parabolicznego
  • spora garść fasolki szparagowej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy****
  • + 2 kawałki folii aluminiowej do zawinięcia ryby

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
  2. W osobnym garnku również w lekko osolonej wodzie ugotować fasolkę szparagową wcześniej odcinając czarne końcówki i przecinając fasolki na pół.
  3. Przygotować ryby - umyć, pozbawić łusek i odciąć płetwy. Do środka obu włożyć po 1,5 ząbka czosnku, liście bazylii, posolić, popieprzyć. 
  4. Rybę z obu stron spryskać olejem i zawinąć w folię błyszczącą stroną do środka. Tak przygotowane ryby ułożyć na suchej rozgrzanej patelni i piec z każdej strony ok 10 minut.
  5. Ugotowany ryż i fasolkę odcedzić i połączyć ze sobą.

11 komentarzy:

  1. Nie jadłam dorady, chociaż podejrzewam, że i tak nie poczułabym różnicy między nia, a dajmy na to dorszem. Aż takim 'ryboszem' nie jestem, ale obiad prezentuje się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietny przepis na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ryby. U mnie dziś pstrąg już się nie mogę doczekać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie przepadałam za rybami, miałam do nich jakąś awersję, ale ostatnio powoli się do nich przekonuję, więc może wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wykorzystalam Twoje zdjecie i przepis do dzisiejszej notki

    http://mokah-blog.blogspot.com/2013/08/paleo-kombinacja-alternatywnych.html

    jezeli nie chcesz usune informacje daj znac prosze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna rybka! Poza głową zjadłabym wszystko ;) Bardzo lubię pstrąga w takiej postaci,a z ryżem i fasolką, pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm uwielbiam ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pychotka, lubię ryby więc ten przepis na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy4/27/2014

    Nie rozumiem dlaczego ten przepis znajduje się w dziale opatrzonym nazwą "Bez mięsa". Ryba JEST mięsem. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. człowiek uczy się całe życie, a że nie mam i nigdy nie miałam nic wspólnego z wegetarianizmem żyłam w przekonaniu, że wegetarianie jedzą ryby - nie wiem dlaczego. Dziękuję za zwrócenie uwagi - ryby przenoszę zatem do innego działu :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP