Obiady w tygodniu najczęściej są u nas na szybko. Muszę przyznać, że czasami przypominają bardziej kolację albo śniadanie, niż obiad - miseczka płatków z owocami, lub kanapka. Tym bardziej cieszą weekendy i więcej czasu i chęci na przygotowanie czegoś dobrego. Wczoraj wybraliśmy rybę w towarzystwie ryżu i fasolki szparagowej. Bardzo prosto, smacznie i syto.
Dorada z ryżem i fasolką szparagową
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Dorada z ryżem i fasolką szparagową
Składniki (na 2 porcje):
- 2 wypatroszone dorady lub pstrągi*
- 3 ząbki czosnku*****
- kilka liści świeżej bazylii
- torebka ryżu parabolicznego
- spora garść fasolki szparagowej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy****
- + 2 kawałki folii aluminiowej do zawinięcia ryby
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
- W osobnym garnku również w lekko osolonej wodzie ugotować fasolkę szparagową wcześniej odcinając czarne końcówki i przecinając fasolki na pół.
- Przygotować ryby - umyć, pozbawić łusek i odciąć płetwy. Do środka obu włożyć po 1,5 ząbka czosnku, liście bazylii, posolić, popieprzyć.
- Rybę z obu stron spryskać olejem i zawinąć w folię błyszczącą stroną do środka. Tak przygotowane ryby ułożyć na suchej rozgrzanej patelni i piec z każdej strony ok 10 minut.
- Ugotowany ryż i fasolkę odcedzić i połączyć ze sobą.
Nie jadłam dorady, chociaż podejrzewam, że i tak nie poczułabym różnicy między nia, a dajmy na to dorszem. Aż takim 'ryboszem' nie jestem, ale obiad prezentuje się pysznie:)
OdpowiedzUsuńswietny przepis na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby. U mnie dziś pstrąg już się nie mogę doczekać.
OdpowiedzUsuńNigdy nie przepadałam za rybami, miałam do nich jakąś awersję, ale ostatnio powoli się do nich przekonuję, więc może wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńwykorzystalam Twoje zdjecie i przepis do dzisiejszej notki
OdpowiedzUsuńhttp://mokah-blog.blogspot.com/2013/08/paleo-kombinacja-alternatywnych.html
jezeli nie chcesz usune informacje daj znac prosze :)
Pyszna rybka! Poza głową zjadłabym wszystko ;) Bardzo lubię pstrąga w takiej postaci,a z ryżem i fasolką, pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie dorade :)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam ryby :)
OdpowiedzUsuńale pychotka, lubię ryby więc ten przepis na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńNie rozumiem dlaczego ten przepis znajduje się w dziale opatrzonym nazwą "Bez mięsa". Ryba JEST mięsem. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńczłowiek uczy się całe życie, a że nie mam i nigdy nie miałam nic wspólnego z wegetarianizmem żyłam w przekonaniu, że wegetarianie jedzą ryby - nie wiem dlaczego. Dziękuję za zwrócenie uwagi - ryby przenoszę zatem do innego działu :)
Usuń