19.10.13

Ryba w chrupiącej panierce

Dziś będzie obiad z rybą. Nie spodziewałam się, że panierka wyjdzie aż tak chrupiąca. Całość była przepyszna, bo uwielbiam makaron, brokuły, lubię rybę i sezam, więc nie mogło się nie udać i być nie smaczne. Z drugiej strony jest trochę niestandardowo, bo do makaronu z warzywami najczęściej dodaje się mięso w postaci kurczaka lub indyka. My wypróbowaliśmy z rybą i również się sprawdziło. 



Ryba w chrupiącej panierce

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 kawałki dowolnej ryby - u mnie dorsz
  • garść makaronu spaghetti
  • różyczki z połowy brokuła****
  • 1 małe jajko*****
  • trochę mąki pełnoziarnistej
  • kilka łyżek białego sezamu**** KRESTO
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy****
  • opcjonalnie pędy bambusa

Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente.
  2. W tym czasie w drugim garnku, również w osolonej wodzie ugotować różyczki brokuła. Po ugotowaniu odcedzić i rozgnieść dokładnie widelcem.
  3. Do brokuła dodać ugotowany i odcedzony makaron, oraz garść pędów. Skropić delikatnie olejem i wymieszać.
  4. Na osobne talerzyki, lub miseczki wsypać mąkę, jajko, sezam. 
  5. Kawałki ryby przyprawić solą i pieprzem, następnie panierować. Odpowiednio; w mące, jajku, na końcu w sezamie. 
  6. Tak przygotowane ryby smażyć na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju, po ok 4 minuty z każdej strony. 


10 komentarzy:

  1. Jadłam mięso w sezamowej panierce, ale na rybę również bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzooo smacznie ! lubię taką rybke, i swoją drogą przypomniałaś mi, że dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie, zjadłabym z ogromną ochotą! mniam! Jak dawno rybki nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie to wygląda...podane na tym makaronie i ta panierka...rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Panierka wygląda rewelacyjnie. Musze kiedyś wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki kawał ryby z takim makaronem to prawdziwa uczta! :>

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bardzo chrupiąco ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmm, ale narobiłaś mi smak!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszna panierka, uwielbiam praktycznie wszystkie rybki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię panierować w sezamie :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP