20.3.14

Gruszki w szampanie

Pierwszy dzień astronomicznej wiosny wypada czymś uczcić, powitać. My wiosnę witamy gruszkami gotowanymi w szampanie, więc uczta prawdziwa :)
Oby wiosna nie szczędziła nam wszystkim słońca.



Gruszki w szampanie

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 gruszki
  • 150 ml szampana
  • 1 łyżka miodu
  • 8 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki migdałów (słupki lub płatki)
  • 1-2 garście granoli czekoladowej
  • 3-4 łyżeczki płatków owsianych

Przygotowanie:
  1. Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środek i umieścić w rondelku. Zalać szampanem, dodać miodu i gotować ok 20 minut (do miękkości gruszek lub wygotowania szampana)
  2. Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe, płatki owsiane, migdały oraz pokruszoną granolę i prażyć aż kokos nabierze złocistego koloru. Od czasu do czasu przemieszać.
  3. Gruszki z rondelka przełożyć do miseczek, dodać jogurt naturalny i posypać przygotowaną na patelni "kruszonką". 



8 komentarzy:

  1. ale rozpusta:) pyszności:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za deser! Dostanę jedną porcyjkę? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W szampanie? Masz mnie, prezentują się smakowicie z tymi płatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo, ciekawy pomysł! akurat mam w zanadrzu 3 duże gruchy, może spróbuję jako pyszny deser na osłodę dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no no taki deserek to można codziennie na śniadanko zajadać :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. o mamo... mogę wpaść na ten deser? omnomn... :) totalnie odleciałam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny pomysł na świętowanie wiosny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze, że jestem po śniadaniu ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP