1.3.14

Kotlety jagnięce

Obiad wykwintny, niczym podany w restauracji. W końcu mój narzeczony to kucharz, więc zdarza się, że urządza mi restaurację w domu :) Gdyby nie on jedzenie świeżych ryb i mięs innych zwierząt niż kurczak czy indyk nie wchodziłoby w grę - od samego patrzenia mnie wzdryga, a co dopiero kiedy miałabym dotknąć surowego mięsa. 
Tymczasem lepiej popatrzeć na usmażone, a raczej dobrze wysmażone mięso podane z ryżem w towarzystwie rukoli i pomarańczy.



Kotlety jagnięce w pomarańczy i tymianku


Składniki (na 2 porcje):
  • 2-4 kawałki kotletów jagnięcych
  • 3/4 - 1 woreczek ryżu
  • 2 garście rukoli
  • 1 pomarańcza (pół do sałatki, druga połowa do marynaty)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente.
  2. Mięso zamarynować min 20 minut w soku z pomarańczy, oliwie i tymianku. 
  3. Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej mięso, doprawiając jeszcze solą i pieprzem. Jeżeli mięso będzie skwierczeć można podlać odrobiną marynaty - smażyć z obu stron.
  4. Na talerzu ułożyć rukolę i wkroić wyfiletowaną pomarańczę



5 komentarzy:

  1. Też się wzdrygałam kiedyś na widok surowego mięsa (a co dopiero mieć z nim do czynienia! :) ale trzeba było w końcu się przełamać, bo luby mi pomaga w kuchni, jak już gotowe wszystko jest ;)
    A taki pyszny zestaw bym bez wahania bym Ci porwała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha:)

    A z tym surowym mięsem to właśnie sobie przypomniałam że mam ochotę ostatnio na tatar:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy3/26/2014

    Kotlety wyglądają na spalone i suche, no i ta marynata tylko 20 min? Suchy ryż - typowy zapychacz, gorzkie liście rukoli z kawałkami cytrusa w sam raz dla królika. Słabo! danie nie wykwintne, tylko wyjątkowo proste, żeby nie powiedzieć prostackie. Ale jak ktoś się mięsa brzydzi to czego oczekiwać.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP