8.3.14

Polędwica pomarańczowo-waniliowa

Dziś mam dla Was propozycję obiadową. Podejrzewam, że z okazji naszego dzisiejszego święta będą królowały w blogosferze desery i wszelkiej maści słodkości. Ale przecież obiad też trzeba zjeść - myślę, że ta propozycja przypadnie do gustu zarówno paniom jak i panom :) Bo przecież jaki mężczyzna nie lubi polędwicy (wykluczając panów wegetarian).



Polędwica pomarańczowo-waniliowa

Składniki (na 2 porcje):
  • 300 g polędwicy wołowej
  • sok z połowy pomarańczy
  • laska wanilii
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • trochę szafranu

Przygotowanie:
  1. W miseczce połączyć wszystkie składniki i wymieszać, włożyć do niej mięso i marynować minimum godzinę. 
  2. Smażyć na rozgrzanej patelni. Czas zależy od pożądanego stopnia wysmażenia. 



7 komentarzy:

  1. kawał dobrego mięcha :) Jeszcze w takim towarzystwie, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny obiad dla mięsożerców

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. intrygująco. nie jadłam nigdy mięsa w waniliowej nucie smakowej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jem często mięsa, ale jeśli już jem, to porządną porcję - na przykład taką właśnie polędwicę. ;) Intryguje mnie dodatek pomarańczy i wanilii. Mogłabym go pokochać lub znienawidzić, nic pośrodku. Dlatego chyba zaryzykuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet teraz bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hmm zawsze traktuję takie dania z pewną dozą podejrzliwości, ale od Ciebie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP