30.4.14

Sernik ryżowy

Teoretycznie rzecz biorąc powinnam tutaj zamieszczać same lekkie potrawy, lepsze wersje ciężkich deserów i obiadów. Jednak przymykamy na to oczy jeśli chodzi o specjalne okazje. Ten sernik był na specjalną okazję, bo gościł na naszym stole w minione święta. 
Przepis nie jest mój, ale patrząc na oryginał można dojść do ciekawych wniosków - jak każdemu może wyjść coś innego z tych samych składników :) 

źródło: mymankitchen


Sernik ryżowy

Składniki (tortownica 26 cm)

na spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
Masa serowa:
  • 600 g sera z wiaderka
  • 200 g suchego ryżu
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok i skórka z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Puree truskawkowe:
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżka wody
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
  1. W rondelku rozpuścić masło. Do masła dodać drobno pokruszone, a najlepiej zmielone herbatniki i wymieszać. Na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia - na papier wysypać herbatniki z masłem. Wygładzić i wstawić do lodówki do schłodzenia.
  2. Ryż gotować w mleku z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżek cukru. Trzymać na małym ogniu. Ugotowany ryż zblendować z jogurtem na gładką masę (lub wymieszać mikserem, wtedy kawałki ryżu będą widoczne w serniku jak u mnie). Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 
  3. Masę przelać do tortownicy, wygładzić i piec 1,5 h w temperaturze 165 stopni, następnie wystudzić.
  4. Składniki na puree owocowe umieścić w rondelku i podgrzewać, aż zmiękną i się rozpadną. Można im pomóc widelcem lub blenderem. 
  5. Sernik podawać polany ciepłym musem owocowym. 

8 komentarzy:

  1. Taki sernik na specjalne okazje jak najbardziej może być :) trzeba się dzielić takim przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny pomysł na sernik! ryż na słodko uwielbiam, a serniki to nasze ulubione ciasta, także nie mogę nie próbować! coś czuję, że podbije podniebienie niejednego domownika! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ryżowy? o wow... o takim jeszcze nie słyszałam...! Dla mnie bomba, ciekawa musi być jego struktura :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nowość dla mnie,ale jaka pyyyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo intrygujący przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. sernik z ryżu hmmm baaardzo ciekawy pomysł <3 i na bank wyśmienity :P

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam sernik z musem :) Zawsze taki robię z domowym musem z malin :) a twój wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie! Ryżowego nigdy nie jadłam ale myślę, że z okazji świąt wypróbuje go!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP