22.5.14

Lekkie ratatouille

Stało się - zostałam sama, a emigracja wsiąknęła mojego narzeczonego, autora wszystkich dań mięsnych na blogu, moją prawą rękę, moją przytulankę. Jeszcze przed wyjazdem ukochany gotował mi obiadki, robił pyszne pasty do pieczywa, a w ostatnich wspólnych dniach poszliśmy na sushi - więc jedzenie niejako nas łączy, zresztą dzięki jedzeniu się poznaliśmy :) 
Sporo przed wyjazdem ugotowaliśmy razem ratatouille. Przepis możecie również znaleźć na stronie sklepu piotr i paweł
Już nie mogę się doczekać kiedy znów coś wspólnie ugotujemy.


Lekkie ratatouille

Składniki (dla 6 osób):
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 ząbki czosnku (polskiego 2 ząbki)
  • garść świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i umieścić w osobnych miseczkach.
  2. Do każdego rodzaju warzyw dodać posiekany drobno czosnek i natkę. Skropić oliwą z oliwek, dodać soli, pieprzu i wymieszać.
  3. Ze względu na różną strukturę warzyw najlepiej każdy rodzaj smażyć/grillować oddzielnie. Najpierw cebule, później papryki, bakłażan z cukinią, na końcu pomidory. Warzywa smażyć/grillować  ok 2-4 minut, aby zachowały chrupkość.
  4. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać zsiekaną kolendrę. 




8 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:-) piękne kolorki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale kolorowo, ale pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kolorowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje przepis, bardzo w moim stylu - taki kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie na wiosnę i jeszcze ta kolendra <3

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis, dużo warzyw w jednym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda zachecajaco. Wypróbuję na pweno

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP