4.5.14

"Pieczeń" z patelni

Okazuje się, że do zrobienia pieczeni nie jest niezbędny piekarnik. Gdyby jeszcze udało się upiec ciasto bez piekarnika skakałabym z radości (żadne ciasto na zimno, bez pieczenia nie zastąpi tej przyjemności i smaku ciepłego ciasta). 
Wracając do pieczeni; do jej zrobienia potrzebna jest głęboka patelnia i nieduża forma żaroodporna, która zmieści się na patelni. 

W tle sałatka z sosem 1000 wysp KLIK



"Pieczeń" z patelni

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 80 g czerwonej papryki
  • garść posiekanej rukoli
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • pieprz, słodka papryka, mielony imbir

Przygotowanie:
  1. Do mięsa dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma.
  2. Masę mięsną umieścić w naczyniu żaroodpornym i stuknąć parę razy o blat żeby masa dobrze się uformowała. 
  3. Naczynie włożyć do patelni, a do patelni wlać wodę. Przykryć pokrywką. 
  4. Gotować ok 20-30 minut - mięso wtedy się obkurczy. 


11 komentarzy:

  1. O! U mnie podobna dziś była, ale z piekarnika. Jak widać można i na patelni zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co za pomysłowość! :D Świetnie :)
    A bez piekarnika to makabrycznie ciężko.. :(

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie, mój brzuszek zaczął burczeć.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł z tą patelnią:) ja do tej pory piekłam:) zresztą ostatnio w ogóle to najczęstszy u mnie sposób przygotowania lekkich dań:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdybym miała piekarnik też bym się nie bawiła z patelnią :)

      Usuń
    2. nie wiem czy bym przeżyła bez piekarnika, dla mnie to chyba podstawowy sprzęt w kuchni :)

      Usuń
    3. u mnie teraz podstawowy sprzęt to nóż :D Od 1,5 roku nie mam właściwie kuchni (oczywiście nie z własnego wyboru, tylko z powodu braku funduszy), ale jakoś się udaje gotować.

      Usuń
  5. Ciekawa opcja, ile kolorów w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fundusze z czasem na pewno się znajdą, a tym czasem zaserwowałaś pyszny obiad...smacznie się zapowiada : )

    OdpowiedzUsuń
  7. r e w el a c j a !!!! narobiłaś mi apetytu :P

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP