10.7.14

Sałatka z bobem i pęczakiem

Zdrowe odżywianie to przede wszystkim kolor. Bo czy hamburger z McDonald'a ma tak piękne kolory jak wiosenna sałatka ? Oczywiście, że nie. A przecież tak bardzo lubimy jeść oczami, nawet nieświadomie. Korzystając z blogowych przepisów wybieramy te pełne koloru, w pięknym ujęciu, a nad tymi szarymi dłużej się zastanawiamy. Oczywiście nie można odmówić wspaniałego smaku tym ciut gorszym zdjęciom, ale przecież potrawę z ekranu zjadają oczy i tylko oczy. Reszta zmysłów dołącza się później, dopiero wtedy kiedy potrawę z ekranu przenosimy na nasze talerze. 
W mojej sałatce nie ma nic nadzwyczajnego, nie ma zaskakującego, nowego smaku, nie ma produktu, który jest nowością na rynku, żadnej bio nowinki. Ale ma kolor, który zachęcił mnie do jej zjedzenia. Więc jedzcie sałatki na zdrowie! im bardziej kolorowe one będą tym lepiej :)



Sałatka z bobem i pęczakiem

Składniki (na 1 porcję):
  • 50 g suchej kaszy pęczak
  • garść sałaty lodowej
  • 80 g ugotowanego i obranego bobu
  • 3-4 rzodkiewki
  • pół małej zielonej papryki
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • mała garść szczypiorku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. W osobnych garnkach ugotować kaszę i bób. Wodę do gotowania posolić. 
  2. Na talerzu ułożyć podartą sałatę, rzodkiewki pokrojone w talarki i paprykę w małe paski. Ugotowany bób obrać i ułożyć na talerzu, tak samo z odcedzonym pęczakiem. Na koniec połówki lub ćwiartki pomidorków. 
  3. Podawać z sosem - jogurt naturalny wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i natką, popieprzyć i posolić. 

6 komentarzy:

  1. apetycznie wygląda, na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bobu w takiej wersji chyba nie przełknę, ale, ale.. reszta dla mnie idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o to too, masz rację, jadamy oczami....jem właśnie Twoją sałatkę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia smakowite :) Rzeczywiście coś w tych kolorach jest... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bub i pęczak ale w takim połączeniu nawet bym nie pomyślała;) Wygląda smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP