3.11.14

Dżem z dyni

Jak się okazuje dżem może być również dyniowy. Poza tym dynia jest słodka, więc nie wymaga wiele dodatkowych substancji słodzących. Myślę, że na upartego można by jej w ogóle nie dosładzać. Taki dżem z dodatkiem cynamonu idealnie pasuje do jesiennej a nawet (niestety) już zimowej aury. Dżem z dyni, świeczki i melancholijna muzyka z tle, gdyby jeszcze nie trzeba było wychodzić na to zimno byłoby idealnie :)




Dżem z dyni

Składniki (na 1 mały słoik):
  • 250 g wydrążonej i obranej dyni
  • 200 ml wody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować aż dynia zmięknie i odparuje większość wody
  2. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i miód, wymieszać i gotować jeszcze minutę.
  3. Przełożyć do słoiczka, zakręcić. 
  4. Słoik wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i zostawić na małym ogniu ok 15 minut.
  5. Wyjąć i trzymać zakrętką do dołu ok pół godziny. 

8 komentarzy:

  1. robiłam podobny ale z dodatkiem pomarańczy.. bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniami <3 pysznie totalnieee

    OdpowiedzUsuń
  3. dlatego ja od kilku dni chodzę ubrana "na cebulę" :)
    cudowny pomysł na dżem. idealny na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! jutro go z chęcią wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam dynię, zatem to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam, dynie! wygląda obłędnie:) obserwuje;)

    OdpowiedzUsuń
  8. yummy :) dynię też mam i myśle co z nią zrobić własnie :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP