Jak się okazuje dżem może być również dyniowy. Poza tym dynia jest słodka, więc nie wymaga wiele dodatkowych substancji słodzących. Myślę, że na upartego można by jej w ogóle nie dosładzać. Taki dżem z dodatkiem cynamonu idealnie pasuje do jesiennej a nawet (niestety) już zimowej aury. Dżem z dyni, świeczki i melancholijna muzyka z tle, gdyby jeszcze nie trzeba było wychodzić na to zimno byłoby idealnie :)
Przygotowanie:
Dżem z dyni
Składniki (na 1 mały słoik):
- 250 g wydrążonej i obranej dyni
- 200 ml wody
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować aż dynia zmięknie i odparuje większość wody
- Zdjąć z ognia, dodać cynamon i miód, wymieszać i gotować jeszcze minutę.
- Przełożyć do słoiczka, zakręcić.
- Słoik wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i zostawić na małym ogniu ok 15 minut.
- Wyjąć i trzymać zakrętką do dołu ok pół godziny.
robiłam podobny ale z dodatkiem pomarańczy.. bomba! :)
OdpowiedzUsuńmniami <3 pysznie totalnieee
OdpowiedzUsuńdlatego ja od kilku dni chodzę ubrana "na cebulę" :)
OdpowiedzUsuńcudowny pomysł na dżem. idealny na jesień :)
Pięknie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! jutro go z chęcią wykorzystam :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam dynię, zatem to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, dynie! wygląda obłędnie:) obserwuje;)
OdpowiedzUsuńyummy :) dynię też mam i myśle co z nią zrobić własnie :)
OdpowiedzUsuń