25.4.15

Kukurydziana tarta jabłkowa

Tarta umilała mi poprzednią niedzielę. Już od soboty miałam ochotę na coś słodkiego. Tylko zastanawiałam się z tofu - kusiły serniki - ale gdzieś mi się zapodziały foremki na muffinki, a inne formy na ciasto, które posiadam są za duże do mojego mini piekarniczka. Na szczęście ceramiczna foremka na zapiekanki jest jakby do tego piekarniczna zaprojektowana, więc tart mogę piec ile chcę :)
Na spodzie z mąki kukurydzianej, a więc bardzo krucha. Bardzo prosta, kilku-składnikowa, porcja dla dwóch osób, więc jak zapowiedziała się koleżanka na kawę to tarta będzie idealnym rozwiązaniem. 




Kukurydziana tarta jabłkowa

Składniki (na foremkę 22 x 12):
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 50 g zimnego masła
  • pół małego jajka
  • 1 jabłko
  • cynamon

Przygotowanie:
  1. Do przesianej mąki dodać cukier, pół rozkłóconego jajka i pokrojone w drobne kawałki masło; wyrabiać do całkowitego połączenia się składników. Wyrabiać rękoma lub robotem.
  2. Kulkę ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
  3. Jabłko obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć środek i pokroić na cienkie plasterki.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim dno formy ugniatając rękoma. Na cieście ułożyć plasterki jabłek, oprószyć cynamonem. Resztą ciasta, która została skruszyć wierzch. 
  5. Piec ok 30-40 minut w 180*

6 komentarzy:

  1. najchętniej zjadłabym ją jeszcze ciepłą! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłabym, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I tego mi właśnie dziś brakuje! Idealna na leniwe niedzielne popołudnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taką tartę :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP