18.4.15

Owsianka jabłkowa

Do tej pory uważałam, że najlepszą owsianką jest owsianka bananowa. Do momentu kiedy nie zrobiłam tej owsianki jabłkowej! - słodziutka, orzeźwiająca, dzięki jabłku owsianka nie jest taką papką, której nienawidzę. Do mleka dodaję odrobinę kawy, w ten sposób zastępując sobie filiżankę porannej kawy - chociaż oczywiście w owsiance smak kawy jest w ogóle nie wykrywalny :) Dodatków do tej owsianki jest cała masa - począwszy od orzechów, poprzez żurawinę, suszone owoce, a na maśle orzechowym kończąc. Ja jednak najbardziej lubię tak jak w tym przepisie - z żurawiną. 
Zachęcam do zrobienia, a może i stanie się waszą ulubioną wersją śniadaniowej owsianki



Owsianka jabłkowa

Składniki (na 1 porcję):
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • pół jabłka
  • płaska łyżeczka miodu
  • łyżka suszonej żurawiny
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie odrobina kawy rozpuszczalnej 

Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy. 
  2. W międzyczasie do mleka dodajemy płatki, cynamon, kawę i miód. Trzymamy na ogniu aż mleko będzie gorące, ale nie musi się zagotować. 
  3. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starte na grubych okach jabłko i żurawinę. 


8 komentarzy:

  1. Moją ulubioną owsianką jest malinowa ;) Bananowa i jabłkowa są zaraz po niej.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A przy okazji zjada się jabłuszko,czyli same korzyści:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste, smaczne śniadanie :) Przepięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię z jabłkiem, ale ta z bananem też jest świetna! Zależy jakiej dawki energii potrzebuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam takiej tarty :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP