19.4.15

Spring rolls z makaronem ryżowym:

Spring rollsy po raz trzeci na blogu. Dowodzi to temu, że można wymyślać różne ich wariacje. Tym razem wśród składników znajduje się cieniutki makaron ryżowy. Na zdjęciu i z daleka wyglądają jak nigiri, ale to nie łosoś, to marchewka w cienkich plasterkach. Ostatnim razem wyszły mi trochę bardziej kształtne, ale w tym przypadku liczy się zawartość a nie zdolności manualne (których nie mam za grosz). Może Wam pójdzie lepiej ich zawijanie.




Spring rolls z makaronem ryżowym:

Składniki:
  • 4 sztuki papieru ryżowego
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 4 większe różyczki brokuła
  • pół marchewki
  • ćwiartka awokado
  • 8 cieniutkich plasterków papryki
  • 8 krążków z małej czerwonej cebuli
  • garść cienkiego makaronu ryżowego
  • sól, ulubione przyprawy
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, doprawić ulubionymi przyprawami i smażyć do zarumienienia na wcześniej rozgrzanej patelni z oleje rzepakowym.
  2. W osolonej wodzie ugotować al dente różyczki brokuła; odcedzić i pokroić w plastry.
  3. Makaron ryżowy moczyć ok 3 minut w ciepłej wodzie, następnie odcedzić.
  4. Awokado pokroić w cieniutkie plasterki, obraną marchewkę pokroić również w cieniutkie, podłużne plasterki najlepiej obierakiem do warzyw.
  5. Papier ryżowy zwilżyć wodą aby był elastyczny i na jego środek nakładać po odrobinie każdego składnika; marchewkę, paprykę, cebulę, brokuła, kurczaka i makaron. Całość oprószyć solą i zawinąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  6. Spring rollsy można podsmażyć z obu stron na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju. Uważając, żeby nie stykały się ze sobą. 
  7. Podawać z ulubionym sosem. 


7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę zrobić w końcu te spring rollsy! wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. noo wyglądają zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiamy je z mężem, robiłam już i takie i w piekarniku, ale i po prostu lekko zwilżone, też pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, uwielbiam spring rollsy :) Są niesamowite :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pieknie tu u Ciebie i jak smakowicie...

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP