5.6.15

Lekki krem czekoladowy

Mus czekoladowy zawsze kusi. Tylko najczęściej w przepisach do jego przygotowania używa się śmietanki 30%. Szczerze mówiąc te, które proponuję bez śmietanki są super słodkie, więc słodkość tych ze śmietanką chyba przekracza moją skalę słodyczy. 
Deser można zjeść zarówno zaraz po zrobieniu w formie kremu czekoladowego, albo po wystudzeniu w lodówce jako mus, jak twarde nadzienie w pralinkach. 




Lekki krem czekoladowy

Składniki (na 4 małe porcje):
  • 190 g gorzkiej czekolady 
  • 170 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
  1. Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. 
  2. Do roztopionej czekolady dodać jogurt. Całość dokładnie zmiksować.
  3. Krem przełożyć do pojemniczków. Zjeść od razu lub schłodzić w lodówce.


12 komentarzy:

  1. Robilam podobny ale z Bieluchem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy6/05/2015

    Super :) A jogurt mogę dodać od razu do takiej gorącej czekolady, czy poczekać aż obniży temperaturę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepiej troszkę odczekać, ale to kwestia 1-2 minuty

      Usuń
  3. Akurat czegoś takiego ostatnio szukałam, także na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie kremy :3 świetnie zastępują mi uwielbianą czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojejku, idealny! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie. Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I na co komu nutella? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy6/06/2015

    Oo dodam jeszcze orzechy laskowe i bedzie pyszka☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny krem. Mniam. mniam.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP