29.11.15

Syrop z imbiru

Nie ukrywam, że Lidl to jeden z moich ulubionych sklepów. Na szczęście w Niemczech mieszkam naprzeciw jednego z nich, który teraz dotatkowo się rozbudowuje. Co niedzielne przeglądanie gazetek to dla mnie niemała frajda. Jednak prócz gazetek z niemieckiego lidla odwiedzam też stronę naszego polskiego sklepu. I podczas jednego z takich przeglądań trafiłam na spiżarnię Lidla, a dokładniej na syrop imbirowy. Najtrudniejszym zadaniem z całego przepisu jest obranie imbiru, więc trudno nie spróbować zrobić własnego. Syrop jest bardzo aromatyczny, dość intensywny, idealny do herbaty w tą porę roku.
link do przepisu: TUTAJ



Syrop imbirowy

Składniki:
  • 150 g świeżego imbiru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (dałam 3/4szklanki) 

Przygotowanie:
  1. Imbir obrać i pokroić w drobne plasterki
  2. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i imbir, przemieszać.
  3. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze godzinę.
  4. Po tym czasie przecedzić syrop przez sito i przelać do wyparzonej wcześniej butelki


4 komentarze:

  1. Fuuuuj :( Imbir fuuuj, tak samo okropny jak miód. ;/
    Ale mam znajomego w Niemczech , a i w połowie stycznia jadę do Berlina na Targi Gastronomiczne ;)

    Pozdrawiam,
    http://tylkomagiaslowa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię imbir, muszę wypróbować ten syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzieś już ostatnio pisałam, że imbir dodaję praktycznie do wszystkiego, do czego się da!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być cudownie aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP