27.11.15

Herbata imbirowa

Jesienią walczymy ze spadającą odpornością i nieraz licznymi przeziębieniami. W tym czasie naszym "przyjacielem" powinien zostać czosnek, cytrusy, owoce zawierające duże dawki wit C czy imbir. I właśnie dziś prezentuję napój na bazie tego ostatniego. 




Herbata imbirowa

Składniki (na 1 porcję):
  • świeży korzeń imbiru ok 5-7cm długość, grubość 2 cm
  • 2 plasterki cytryny
  • 2 plasterki pomarańczy lub mandarynki
  • 250 gorącej przegotowanej wody

Przygotowanie:
  1. Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. 
  2. Wrzucić do szklanki, dodać plasterki cytrusów i zalać gorącą wodą.
  3. Odstawić na 5-10 minut i wypić.


4 komentarze:

  1. pijam taki napój od X czasu, nawet dzisiaj rankiem go sporządziłam, a potem patrzę na fb, a tu TY :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dodawać imbir... dosłownie do wszystkiego! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonały przepis....

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię, w domu mówimy na to "Hot ginger" :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP