29.2.16

Fit ciasto marchewkowe

Kolejka przepisów na bloga rośnie, a jedynie nie mam ich kiedy dodawać. Zwiększyliśmy nieco intensywność życia i teraz 2 razy w tygodniu chodzimy na basen. Nie będę już wspominać o mężu, który od ponad dwóch tygodni codziennie biega (moje zdumienie ale też duma leniwca nieustająco rośnie). A kiedy nie idziemy na basen to wypadną jakieś zakupy, coś do załatwienia, albo najnormalniej jestem tak zmęczona, że popadam w popołudniową mini drzemkę, po której i tak czuję się gorzej niż wcześniej. Z ciężkimi, opadającymi powiekami nie zawsze wygrasz :) 
Przed dodaniem tygodniowego menu zdążyłam dodać pasztet z grochu, ale na ciasto marchewkowe nie znalazłam chwili, a ono również przez kilka dni było na liście. Z lekkim więc opóźnieniem teraz pora właśnie na nie. Wyszło naprawdę super, mięciutkie, nieco mokre i aromatyczne. Jedynie mogłabym mieć troszkę mniejszą blachę, żeby nie było tak płasko, ale smak niż wizualizacja ważniejsze, a i skład ma bardzo super, więc zachęcam




Fit ciasto marchewkowe

Składniki (blacha 23x33 cm):
  • 400 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 3 jajka
  • 110 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 40 g płatków migdałów
  • ¾ szklanki musu jabłkowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180*
  2. Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać mus jabłkowy, żółtka, miód i odciśniętą z soku startą marchewkę; znów wymieszać. 
  3. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do masy i delikatnie wmieszać w ciasto.
  4. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40-50 minut, do suchego patyczka




12 komentarzy:

  1. Cudny kolor ♡
    Na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy jeszcze nie robiłam ciasta marchewkowego. i jestem pewna że kiedyś zrobię, oczywiście w wersji fit:) na razie mam fazę na ciasta czekoladowe:) ps właśnie moczę groch na jutrzejszy pasztet:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to będziesz miała co jeść cały tydzień :)

      Usuń
  3. A jaki rozmiar blaszki najlepiej użyć na to ciasto?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam tak jak podane 23x33 i wyszło niezbyt wyrośnięte, możesz użyć ciut mniejszej, ale najlepiej coś w prostokącie, kwadracie.

      Usuń
  4. O faktycznie jest rozmiar , nie zauważyłam :) Na pewno skorzystam z Twojego przepisu , bo jest warty wypróbowania!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy5/06/2016

    Można użyć innej mąki niż kukurydziana? Jakiś zamiennik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, można użyć każdej innej :)

      Usuń
  6. WYGLĄDA cudownie! Jest idealnie pomarańczowe i widzę, że takie mokrutkie w środku, mniaam. :) Spróbowałabym.

    www.liftmygirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy3/30/2017

    Na jaki tryb ustawić piekarnik? 🙈

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze ustawiam na góra-dół, nie mam termoobiegu

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP