8.2.16

Kaszotto z kaszą jęczmienną

Nasza zmiana sposobu odżywiania trwa już lekko ponad tydzień. Prócz tego, że zmieniło się to co jemy, zmieniło się również planowanie posiłków. A w zasadzie pojawiło się (to będzie lepsze słowo) planowanie posiłków. Pomyślałam nawet, że mogłoby to być tematem osobnego wpisu. Biorąc pod uwagę jak wiele jedzenia a tym samym naszych pieniędzy ląduje w koszach wnisokuję, że jednak nie wszyscy wiedzą jak rozplanowywać listę zakupów. 
Dziś jednak będzie przepis idealnie wykorzystujący resztki warzyw z lodówki. Obiad na te dni, kiedy nie chce się stać w kuchni, albo po prostu jest się tak głodnym, że idealny obiad to przede wszystkim szybki obiad. W przepisie podaję warzywa, które my użyliśmy, ale jak wyżej - użyjcie co macie w lodówce, co lubicie.




Kaszotto z kaszą jęczmienną

Składniki (4 porcje):
  • 200 g suchej kaszy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 6 pieczarek
  • 1/4 cukinii
  • 2 średnie marchewki
  • mała garść posiekanej cebuli dymki
  • sól, pieprz, suszone zioła
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu
  2. Na oleju kokosowym (bądź innym) usmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę.Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć kurczaka, ale nie przemywać patelni, na tej samej smażyć warzywa
  3. Wszystkie warzywa pokroić w duzą kostkę. Na patelnię wrzucić marchewkę, kiedy lekko zmięknie dodać paprykę, po chwili cukinię i na końcu pieczarki. Całość przyprawić ulubionymi suszonymi ziołami i solą
  4. Warzywa i kurczaka dodać do ugotowanej i odcedzonej kaszy; wymieszać. 
  5. Podawać ciepłe


2 komentarze:

  1. ależ ja uwielbiam taki dania! Kasza i warzywa.. <3 mniam! Kurczaka też nigdy dość ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP