W związku z tym ciastem, żałuję tylko tego, że to nie ja je wymyśliłam. Chociaż wtedy popadłabym w samozachwyt i mogłoby się to źle skończyć. Ciasto jest po prostu cudowne, fenomenalne, najlepsze! Idealne w smaku i konsystencji, z idealnym składem. Myślę, że tym razem słowa są zbędne, po prostu zapoznajcie się ze składnikami, wpiszcie je na swoją listę zakupów i pieczcie to wspaniałe ciasto! Dietetyczne tak, że niemal bardziej nie można - bez mąki, w moim wykonaniu bez cukru! (słodzone miodem), a zamiast oleju masło klarowane; równie dobrze można zastąpić olejem kokosowym. Do powtórzenia przeze mnie nie jeden raz, a mam nadzieję, że i Wy się w nim zakochacie :)
źródło: zamieszaniewgarach
Ciasto z ciecierzycy (bez mąki i cukru)
Składniki (forma 26 x 12 cm):
Przygotowanie:
źródło: zamieszaniewgarach
Ciasto z ciecierzycy (bez mąki i cukru)
Składniki (forma 26 x 12 cm):
- 1 puszka ciecierzycy (standardowa 400 g)
- 3 jajka
- 60 g płatków migdałowych
- 50 g masła klarowanego roztopionego
- 3 spore łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Skład ma bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie i ten skład a wykonanie proste więc zapisuje sobie od razu ten przepis .
OdpowiedzUsuńCiasto z ciecierzycy.... hmm brzmi ciekawie :) Ostatnio właśnie szukam pomysłów na zdrowe słodycze, więc chętnie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPiekę od dawna ciasto z ciecierzycy - to dobra alternatywa dla tradycyjnych słodkości :).
OdpowiedzUsuńPolecam też ciasto z fasoli i kokosa z kawałkami czekolady, które przypomina konsystencją sernik.
Wyglada pysznie. Czy ciecierzycę należy odcedzić przed blendowaniem? Moze jakieś wskazówki by nie wyszedł zakalec? :)
OdpowiedzUsuńgdybym wiedziała jak unikać zakalców to chętnie zdradzałabym swoje tajniki :) Ciecierzycę tylko przesypałam na sitko, wstrząsnęłam i nawet nie przelewałam wodą.
Usuńgeneralnie jest to zmodyfikowany przepis na ciast z fasoli, w tamtym przepisie tylko nie było żadnego tłuszczu tylko banan i nie dodawało się soku z cytryny, a ciecierzycę trzeba dobrze odsączyć....i wtedy nie powinien wyjść zakalec
Usuńaaaa, uwielbiam ciecierzycę, mam w szafce zapas chyba z 6 puszek:) robię fotkę przepisu i powtórzę u siebie:) co prawda ostatnio zepsułam blender i został mi tylko ręczny ale mam nadzieję że da radę zmiksować cieciorkę:)
OdpowiedzUsuńja używałam właśnie ręcznego, zmiksował bardzo szybko :)
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńz ciecierzycy jeszcze nie robiłam, aż zadziwiające! :)wygląda na bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i jestem nim bardzo zachwycona :) dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńcieszę się z tego zachwytu <3
UsuńWYGLADA megaa musze spróbowac zrobić w swojej kuchni!
OdpowiedzUsuńSię pieczeee :D
OdpowiedzUsuńchciałabym zastąpić te płatki mąką bezglutenową - jaką ilość pani proponuje?
OdpowiedzUsuńproponuję zastąpić płatki migdałowe wiórkami kokosowymi bezglutenowymi w tej samej proporcji, a jeżeli mąką to hmm spróbowałabym od 40-50 g
UsuńWłaśnie wyciągnęłam moje ciasto z piekarnika i niestety nie jest upieczone w środku ( patyczek jest mokry i klejący ). Piekłam je już 50 min i z góry jest bardzo brązowe więc boje się je piec dalej aby się nie przypaliło. Co mogłabym zrobić? Proszę o szybką odpowiedź.
OdpowiedzUsuńKaja
jeżeli ciasto przypieka się z góry a nie jest gotowe w środku to najlepiej zawsze przykryć ciasto z góry folią aluminiową co uchroni je przed spaleniem.
UsuńZ drugiej strony po 50 minutach, żeby nadal było surowe, coś musiało pójść nie tak
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńjeżeli dobrze ją ugotujesz, a nawet ciut przegotujesz, to pewnie się nada
Usuńupiekłam, zajadam.pyszne.tylko mi tak nie wyrosło.czy może Pani podać proporcje na ciasto z mąki z ciecierzycy?
OdpowiedzUsuńz mąki ciecierzycowej nie piekłam ciasta, więc nie posiadam takich proporcji :)
UsuńCiasto jest przepyszne!!! Smakuje jak... taki delikatny serniczek - ma taką konsystencję. Może trochę za mokre w środku niż powinno być, ale to właśnie według mnie zaleta tego mojego wypieku (nie wiem czy udanego w odniesieniu do oryginału :P)
OdpowiedzUsuńZaletą tego ciasta jest to, że nie da się zjeść całego od razu. Bo po kilku kawałkach czuć tą ciecierzycę, dzięki czemu potrafię się powstrzymać w odpowiednim czasie bo i kubki smakowe tego oczekują... Rewelacja!!!
Mam w domu surowa ciecierzycę, czy taka sie nada? Ile powinnam jej ugotować?
OdpowiedzUsuńniestety nie odpowiem, nie próbowałam robić ciasta z takiej cicierzycy.
UsuńNawet należy użyć ciecierzycy z torebki , moczyć całą noc i gotować około 45-60 minut do miękkości . Odsączyć i reszta tak samo. Będzie zdrowiej niż z puszki . Ta sama zasada przy fasoli.
UsuńCzy mozna uzyc zwyklego masla lub oleju kokosowego akurat to mam w szafce?
OdpowiedzUsuńoczywiście
UsuńZrobilam i zadalam domownikom pytanie co to za ciasto?? Odpowiedz: malo slodki sernik;)
Usuńczyli opinia na jego korzyść :)
Usuńi jak? Z olejem kokosowym się udało?
UsuńSuper przepis :) ostatni chodziło za mną ciasto z ciecierzycy, więc jutro też będe eksperymentować w kuchni :) U mnie prawdopodobnie będzie wersja z kakao :D
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, jest meega ;)
Usuń