21.3.16

Dietetyczne pralinki z ciecierzycy

Zakochałam się w ciecierzycy! O ile po internecie niosą się i mnożą przepisy na słodkie wykorzystanie kaszy jaglanej, o tyle przepisów na takie wykorzystanie ciecierzycy już jest mniej. A wielka szkoda, bo każde jej użycie na słodko przynosi zadziwiający efekt. Wielkie WOW, że to się udało, wielkie WOW, że to smakuje i wielkie WOW, że to dietetyczne. Praliny, tudzież trufle (jak zwał, tak zwał) z ciecierzycy to był mój drugi ukłon w stronę ciecierzycy na słodko, ale nie ostatni, więc nie przestawajcie skupować puszek :) 




Dietetyczne praliny z ciecierzycy

Składniki (ok 12 sztuk):
  • 110 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka ok 20 g masła klarowanego
  • 3 suszone daktyle
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki wody
  • imbir, cynamon
  • opcjonalnie: kakao do obtoczenia

Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę wysypać na sitko i przepłukać wodą. Wrzucić do garnka lub misy blendera
  2. Masło roztopić, daktyle pokroić w mniejsze części.
  3. Wszystkie składniki wraz z roztopionym masłem i daktylami dodać do ciecierzycy i dokładnie zblendować.
  4. Z masy odrywać mniejsze częsci i formować w dłoniach kulki.
  5. Kulki można obtoczyć w gorzkim kakao; następnie przechowywać je w lodówce


4 komentarze:

  1. Nie no, z cieciorką to ja jeszcze nie próbowałam! faaajne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam cieciorkę, jem ją często tylko opłukaną:) jako przekąska:) a jak tylko wróci mi wena twórcza w kuchni to naprodukuję tyle pyszności z cieciorki ile się da:) twoje trufelki wyglądają mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP