Zakochałam się w ciecierzycy! O ile po internecie niosą się i mnożą przepisy na słodkie wykorzystanie kaszy jaglanej, o tyle przepisów na takie wykorzystanie ciecierzycy już jest mniej. A wielka szkoda, bo każde jej użycie na słodko przynosi zadziwiający efekt. Wielkie WOW, że to się udało, wielkie WOW, że to smakuje i wielkie WOW, że to dietetyczne. Praliny, tudzież trufle (jak zwał, tak zwał) z ciecierzycy to był mój drugi ukłon w stronę ciecierzycy na słodko, ale nie ostatni, więc nie przestawajcie skupować puszek :)
Dietetyczne praliny z ciecierzycy
Składniki (ok 12 sztuk):
Przygotowanie:
Dietetyczne praliny z ciecierzycy
Składniki (ok 12 sztuk):
- 110 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka ok 20 g masła klarowanego
- 3 suszone daktyle
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki wody
- imbir, cynamon
- opcjonalnie: kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
- Ciecierzycę wysypać na sitko i przepłukać wodą. Wrzucić do garnka lub misy blendera
- Masło roztopić, daktyle pokroić w mniejsze części.
- Wszystkie składniki wraz z roztopionym masłem i daktylami dodać do ciecierzycy i dokładnie zblendować.
- Z masy odrywać mniejsze częsci i formować w dłoniach kulki.
- Kulki można obtoczyć w gorzkim kakao; następnie przechowywać je w lodówce
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńKusisz 😀
OdpowiedzUsuńNie no, z cieciorką to ja jeszcze nie próbowałam! faaajne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cieciorkę, jem ją często tylko opłukaną:) jako przekąska:) a jak tylko wróci mi wena twórcza w kuchni to naprodukuję tyle pyszności z cieciorki ile się da:) twoje trufelki wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuń