26.4.16

Ciastka owsiano-kukurydziane

Jak pisałam w poprzednim wpisie, zdarza się, że moje ciasteczka nie są pulchniutkie (no pulchniutkie nigdy nie są) i mięciutkie. Te poniżej to jedne z tych twardszych, ale 1 łyżka tłuszczu na 150 g mąk to prawie nic. Dla zmiękczenia w składzie jest też mus jabłkowy, ale to też nie w ilościach olbrzymich. Wszystko skromnie, oszczędnie. Polecam oblać je roztopioną gorzką czekoladą, a przy ich jedzeniu zaparzyć sobie herbatę lub kawę, zasiąść w ulubionym fotelu, opatulić się kocem i zatopić w obecnej lekturze. 



Ciastka owsiano-kukurydziane

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych 
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka - 12 g masła klarowanego - roztopić
  • 3 łyżki musu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie: kilka kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Płatki owsiane i orzeszki zmielić. Dodać pozostałe składniki i połączyć je, wyrabiając ciasto rękoma. Formować okrągle ciastka i piec około 30 minut w piekarniku
  3. Po wystudzeniu posmarować je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 



4 komentarze:

  1. Jak dla mnie wyglądają super :) W sam raz na leniwy wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  2. troszkę mnie tutaj nie było, a tu takie zmiany! Piękna grafika ;)
    No i ciasteczka- mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie takie ciastka uwielbiam- twarde i zbite- czuję wtedy że coś jem i nasycam się a nie jak po tłustych i słodkich kruchych np maślanych ciasteczkach z dżemem- pyszne są ale chce sie więcej i więcej aż do totalnego zamulenia. uwielbiam zdrowe twarde wypieki:) podobne ciastka gościły u mnie w niedzielę a dziś dla odmiany bananowiec:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP