Jak pisałam w poprzednim wpisie, zdarza się, że moje ciasteczka nie są pulchniutkie (no pulchniutkie nigdy nie są) i mięciutkie. Te poniżej to jedne z tych twardszych, ale 1 łyżka tłuszczu na 150 g mąk to prawie nic. Dla zmiękczenia w składzie jest też mus jabłkowy, ale to też nie w ilościach olbrzymich. Wszystko skromnie, oszczędnie. Polecam oblać je roztopioną gorzką czekoladą, a przy ich jedzeniu zaparzyć sobie herbatę lub kawę, zasiąść w ulubionym fotelu, opatulić się kocem i zatopić w obecnej lekturze.
Ciastka owsiano-kukurydziane
Składniki:
Ciastka owsiano-kukurydziane
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 50 g mąki kukurydzianej
- 30 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżka - 12 g masła klarowanego - roztopić
- 3 łyżki musu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie: kilka kostek gorzkiej czekolady
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Płatki owsiane i orzeszki zmielić. Dodać pozostałe składniki i połączyć je, wyrabiając ciasto rękoma. Formować okrągle ciastka i piec około 30 minut w piekarniku
- Po wystudzeniu posmarować je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Jak dla mnie wyglądają super :) W sam raz na leniwy wieczór :)
OdpowiedzUsuńtroszkę mnie tutaj nie było, a tu takie zmiany! Piękna grafika ;)
OdpowiedzUsuńNo i ciasteczka- mmm :)
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie takie ciastka uwielbiam- twarde i zbite- czuję wtedy że coś jem i nasycam się a nie jak po tłustych i słodkich kruchych np maślanych ciasteczkach z dżemem- pyszne są ale chce sie więcej i więcej aż do totalnego zamulenia. uwielbiam zdrowe twarde wypieki:) podobne ciastka gościły u mnie w niedzielę a dziś dla odmiany bananowiec:)
OdpowiedzUsuń