12.4.16

Ciasto z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru)

Pamiętacie super ciasto z ciecierzycy ? (link). Wszyscy, którzy zdecydowali się go upiec na pewno byli pod wrażeniem jego delikatności i puszystości. Mimo, że do ciasta nie zużywa się kopy jajek, czy mąki pszennej, która w duecie z masłem, wbrew pozorom również nadaje ciastu charakterystyczną, puszystą formę. W przepisie nie trzeba było wiele zmienić, aby cieszyć się kolejnym udanym wypiekiem, tym razem na bazie czerwonej fasoli! Jeżeli ciasto z ciecierzycy było dla Was miłym i smacznym zaskoczeniem ta propozycja również przypadnie Wam do gustu.



Ciasto z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru)

Składniki (forma 26 x 12 cm):
  • 1 puszka czerwonej fasoli (standardowa 400 g)
  • 3 jajka
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła klarowanego - roztopić
  • 3 spore łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180*
  2. Do miski wsypać odcedzoną i przepłukaną w wodzie fasolę, wbić jajka; zblendować na gładką masę. 
  3. Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie blendować. 
  4. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i opróczonej mąką i piec około 40 minut, do suchego patyczka
  5. Przed krojeniem dobrze ostudzić


2 komentarze:

  1. robiłam takie ciacho z fasoli tyle że czekoladowe i pamiętam że wyszło przepyszne- choć mój luby się nie tyka moich zdrowych wynalazków niestety- on właśnie mąką i cukrem by się zajadał :( (i tak przemycam mu zdrowsze zamienniki ale ćśii:)) ps ale ja obiecałam sobie, że zrobię Twoje ciacho z ciecierzycy i oczywiście zabieram się od tamtej pory nadal- a właśnie zjadłam puszkę cieciorki bez dodatków zupełnie- tak uwielbiam ciecierzycę! jutro je w końcu upiekę! postanowione:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP